Több mint 140 000 francia állampolgár tiltakozott a vakcinaútlevél ellen

Az Ouest France szerint legalább 141 000 ember vett részt a hétvégén a vakcinaútlevél elleni tüntetésen, amiből 18 425 tüntető Párizsban jelent meg. Sorozatban már a 8. hétvégén tiltakoznak.

Több videó is napvilágot látott, amelyen a tüntetők egy nagyobb csoportja látható, ahogy a ”Liberté!” szót skandálják egy kiskereskedelmi központnál.

A tömegdemonstráció válasz a vakcinaútlevélre, ami kizárólagos belépésre jogosít fel a legtöbb nyilvános helyre, mint az éttermek vagy a konditermek. Az igazolvány nélkül az ilyen jellegű helyekre tilos a belépés. Hasonló tüntetésekre került sor Németországban és Olaszországban is.

Még júliusban, Emmanuel Macron elnök bejelentése után a tüntetők és a rendőrök összecsaptak Párizs utcáin. Az elnök bejelentette, hogy szorgalmazza, hogy a bárokba, éttermekbe, mozikba és más helyekre a belépés csak a koronavírus elleni oltási bizonyítvány felmutatása után engedélyezett.

Az elnök akkor arra biztatta a polgárokat, hogy oltassák be magukat, de azt is kijelentette, hogy a törvény elfogadása esetén a tüntetőknek ”módjukban áll békésen, tisztelettel kifejezniük magukat.”

Macron szerint a törvény átfogó intézkedéseket tartalmaz az új koronavírus-variáns elleni küzdelemhez. Kötelezővé teszi a védőoltásokat az egészségügyi személyzetnek és korlátozza a lakosság számára az egészségügyi bérlet kiváltságait.

Az augusztusban életbe lépett törvény szerint Franciaországban minden egészségügyben dolgozó személynek kötelező a vakcinaútlevél beszerzése szeptember 15-ig. Az elnök kritikusai megjegyezték, hogy Macron sérti az emberi jogokat és diszkriminálja azokat, akik nem hajlandóak beoltatni magukat.

A jelenlegi vakcinaútlevélről szóló törvényben foglaltakra csak a felnőttek jogosultak, de szeptember 30-tól minden 12 és annál idősebb gyermekre vonatkozik.

(Forrás: Foxnews)