Jelentették az első kínai CBDC pénzmosási ügyet

Kína és a kriptovaluták kapcsán az elmúlt időszakban főleg a tiltásokról és a szigorú kormányzati fellépésekről olvashattunk. Jelenleg a kriptovaluták be is vannak tiltva az egész országban. Viszont a digitális jüan már az év eleje óta elérhető a legnagyobb kínai városokban az emberek számára. 2021. októberéig úgy 140 millió ember regisztrált magának digitális jüan tárcát. Fontos kiemelni, hogy a digitális jüan nem blokkláncra támaszkodik, hanem digitális aláírásokra és titkosított tárolásra. Ezek segítségével biztosítják a biztonságot és előzik meg a dupla költések lehetőségét.

Megvolt az első állítólagos bűncselekmény a kínai CBDC segítségével

A digitális jüan, avagy a kínai központi bank által kibocsátott digitális pénz (CBDC) kapcsán nemrégiben jelentették az első pénzmosási ügyet az országból. Most 11 embert tartóztattak le azzal az üggyel összefüggésben, amelyben egy csoport körülbelül 10 millió forintot csalt ki egy személytől, majd a digitális jüan tárcát használták a pénz tisztára mosására. Alapvetően tehát a bűnözői csoport nem a CBDC-vel csalt közvetlenül, hanem a digitális jüanhoz kapcsolódó tárcát használták pénzmosási célra. A megszerzett pénzt egy phishing módszeres csalással szerezték meg egy Xinmi régióban lakó személytől, majd a digitális jüan tárca segítségével juttatták ki az országból. A kínai hatóságok szerint a pénzt végül a csoporttal kapcsolatban álló bűnözőkhöz juttatták Kambodzsába.

A kínai vezetés egyébiránt már több alkalommal hangsúlyozta aggályait a digitális pénzeszközök és a stabilcoinok bűnözéshez és pénzmosáshoz köthető állítólagos szerepe miatt. Egy 2021. júniusában történt ügyben több mint 1100 embert tartóztattak le egy, kriptovalutákhoz köthető pénzmosási ügyben. Mindenesetre túlságosan nem fog elterjedni a digitális jüan tárcák használata csalási ügyekben, mert a kínai hatóságok folyamatosan figyelik a CBDC mozgásokat. Bennfentesek szerint a kormány a digitális jüan segítségével még jobban tudja kontrollálni a lakosságot és követni a pénzek mozgását. Emiatt többen súlyos aggályokat fogalmaztak meg még korábban. Ahogy arról is többen cikkeztek korábban, hogy a kriptovaluták tiltása is a központi digitális jüan előtt nyitotta meg az utat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük