Több mint 2 millió dollár kriptoadományt kapott a WikiLeaks

A WikiLeaks – a Julian Assange által alapított nonprofit szervezet – több mint 2,2 millió dollár értékű adományt kapott kriptovalutákban.

A WikiLeaks a világ egyik leghíresebb nemzetközi nonprofit szervezete, amelynek célja a különböző névtelen források által szolgáltatott hírek kiszivárogtatása és a titkos anyagok közzététele.

Még 2006-ban alapította Julian Paul Assange – egy ausztrál aktivista, kiadó és szerkesztő. Assange-t 2019-ben tartóztatták le Londonban, mivel az Egyesült Államokban vádat emeltek ellene, amiért 2010-ben összeesküvést szőtt a Pentagon számítógépes hálózatának feltörésére.

A WikiLeaks egy nonprofit szervezet, tehát a működését a támogató magánszemélyek vagy szervezetek adományaiból finanszírozza. Mivel azonban számos témában nagyon érzékeny információkat tett közzé, rengeteg szolgáltató blokkolta a szervezetnek történő kifizetéseket. Ezek közé tartozik a Visa, a MasterCard, az AmEx és még sokan mások. A szervezetnek nem sok választása maradt a túlélésre, úgy döntött, hogy kriptopénz adományokat fogad el, amelyek tranzakcióit nem tudják a centralizált, a kormányokhoz sokszor undorítóan dörgölődző vállalatok blokkolni.

Komoly összeg folyt be a WikiLeakshez kriptovalutában

A szervezet hivatalos honlapja szerint a WikiLeaksnek történő kriptoadományozás jelenleg elérhető lehetőségei közé tartozik a Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, ZCash, Monero és az Ethereum.

A Bitcoin címre összesen 30,45 BTC érkezett, ami jelenleg 1,51 millió dollárt ér. Az első Bitcoin Cash cím összesen 225,2 BCH-t kapott, ami jelenleg 101 800 dollárt ér. Egyetlen érmét sem mozdított még el innen a szervezet. A második Bitcoin Cash cím 0,25 BCH-t tartalmaz.

A Litecoin címre összesen 163,07 LTC érkezett, ami jelenleg körülbelül 25 680 dollárt ér. Eddig egyetlen érme sem került átutalásra. A ZCash cím összesen 84,01 ZEC-et kapott a látható egyenlegén, és ebből semmit sem használtak fel. Ez jelenleg körülbelül 13 800 dollárt ér.

Az Ethereum tűnik a második legkedveltebb adományozási lehetőségnek, mivel a WikiLeaks címe 145,45 ETH-t tartalmaz, ami jelenleg körülbelül 587 883 dollár. A Monerot nem lehet lekövetni, viszont valaki 1 CryptoKitties NFT-vel támogatta a szervezetet.

Ezen kriptoadományok összege nagyjából 2,2 millió dollár.

Assange agyvérzést kapott

Eközben a szervezet alapítójáról friss hír érkezett. Stella Moris, Julian Assange menyasszony azt nyilatkozta, hogy párja agyvérzést kapott a belmarshi börtönben 50 évesen. A nő állítja, hogy Assanget nagyon feldúlta az, hogy kiadják az Egyesült Államoknak. A férfi egészségi állapota folyamatosan romlik, a mostani bírósági döntés és a stressz pedig csak olaj volt a tűzre. Úgy tudni, hogy Assange idegrendszeri károsodás jeleit mutatja, memóriazavarokkal küzd. Jelenleg gyógyszeres kezelés alatt áll.

“Ezt sürgősen meg kell oldani. Nézzük meg az állatkertekben ketrecekbe zárt állatokat. Ez megrövidíti az életüket. Ez történik Juliannal is. A véget nem érő bírósági ügyek mentálisan rendkívül megterhelőek. Julian nem jut friss levegőhöz és napfényhez, megfelelő étrendhez és a szükséges ingerekhez”– jelentette ki Moris.

Mint arról szombaton beszámoltunk, az Egyesült Államok megnyerte a fellebbezést a brit bíróság januári döntése ellen, amely szerint mentális egészségével kapcsolatos aggályok miatt nem adható ki Julian Assange. A brit bírákat megnyugtatták az USA által tett ígéretek, hogy az amerikai börtönben is mindent megtesznek majd, hogy elkerüljék az öngyilkosság kísérletét. Assange menyasszonya szerint azonban fellebbezni fognak a döntés ellen.