Több mint 2000 új kriptoeszközt listáztak az első félévben

2021 első hat hónapja alatt a CoinMarketCap aggregátor oldal 2655 új kriptoeszközt listázott a CoinDesk híroldal jelentése szerint. Ezzel az összes listázott kriptovaluta száma már jóval 10 ezer felett jár az oldalon.

A mém coinok miatt rengeteg új projektet listáztak az aggregátor oldalak

Aaron Khoo, a CoinMarketCap listázásokért felelős vezetője, csak a kambriumi robbanáshoz tudta hasonlítani az idei listázási számokat. A kambriumi robbanás, amely nagyjából 540 millió éve következett be és számos ma élő állatfaj ősének hirtelen megjelenésével járt, valóban jó hasonlat lehet a kriptoprojektek robbanásszerű növekedésére. 2018-ban ugyanis a listázott coinok száma éppen, hogy a 2000-t elérte; alig három év alatt ez aztán több, mint ötszörösére emelkedett.

De a CoinMarketCap nincs egyedül a hirtelen számú megemelkedett listázással. Egyéb aggregátor oldalak, például a CoinGecko, szintén rengeteg új tokent vettek fel idén az listájukra. A CoinDesk által megkérdezett Coinpaprika lengyel oldal egyik dolgozója szerint hozzájuk is annyi jelentkezés érkezett, hogy nincs elég emberük a projektek felülvizsgálatára.

És hogy mi áll a listázott kriptovaluta szám robbanásszerű növekedése mögött? Több dolog is: az árfolyamok emelkedése, a hagyományos pénzügyi intézmények megjelenése a piacon, az NFT-k népszerűsége, és nem utolsó sorban, a mém coinok megjelenése is hozzájárult ehhez az emelkedéshez.

Az már más kérdés, hogy a több ezer új token közül hány fog valóban hosszú távon fennmaradni. Ha a 2018-as ICO őrületet vesszük alapul, amikor is az ICO-knak csaknem háromnegyede átverésnek bizonyult, akkor most is jelentős változásokat várhatunk.

A CoinMarketCap több mint 2000 új listázása még így is messze áll a beérkezett jelentkezések számától. Khoo szerint ugyanis csak az első félévben több mint 10 000 kriptoprojekt jelentkezett listázásra az oldalra, melynek a legnagyobb részét a dogecoinhoz hasonló mém coinok tették ki.

Mi alapján listáznak egy tokent a CoinMarketCap oldalán?

Hogy ezekből mi alapján dönt a CoinMarketCap a listázás mellett, illetve ellen, az nem teljes mértékben nyilvánosan elérhető információ. Azonban az oldal egy meglehetősen részletes listát közzétett ezzel kapcsolatban. Ez alapján a legfontosabb kritériumok a projektek jóváhagyása esetén a technológiai elvárások mellett az aktív kereskedési volumen, a likviditás, a projekt mögött álló csapat és a megfelelő közösségi média jelenlét. Általánosan elmondható, hogy ha egy centralizált tőzsdén már jelen van a token, akkor az aggregátor oldalak is listázni fogják. Az egyre népszerűbb decentralizált tőzsdék (DEX) esetében azonban ez már kevésbé valószínű a magasfokú anonimitás miatt. Ezeknek csak általában 60-70%-a kerül listázásra az aggregátor oldalakon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük