Több mint egy millió dollárnyi bitcoint loptak el egy felhasználótól

Egy kriptotulajdonostól szombaton 1,14 millió dollár értékű bitcoint loptak el egy kamu adománygyűjtés során. A támadók a MicroStrategy vezérigazgatójának, Michael Saylornak adták ki magukat, a felhasználó pedig 26,4 BTC-t küldött a csalók címére. A tranzakciót követően nem sokkal a Whale Alert megerősítette, hogy átverés történt.

A vállalat jelentése szerint a lopás egy kamu weboldalon és a YouTube-on keresztül történt, a támadók mindkét platformon Michael Saylornak adták ki magukat. Azóta az érintett YouTube-csatornát törölték, a weboldalt pedig blokkolták.

A Whale Alert kriptokövető vállalat elmondta:

“Eddig erre a fake adománygyűjtésre érkezett a legnagyobb összeg. Azt gyanítjuk, hogy a kifizetés egy Coinbase-címen keresztül történt.”

A felhasználó a 26,4 BTC-t öt részletekben küldte a csalók bitcoin címére, a lopott kriptó jelenlegi árfolyamon körülbelül 1,14 millió dollárt ér.

Nem ez az első eset, hogy a csalók valaki másnak kiadva magukat ráveszik az embereket, hogy fizessenek. A különböző hamis adománygyűjtések legtöbbször hírességek nevei alatt futnak, a támadók pedig ráveszik az embereket, hogy bitcoint küldjenek nekik. A csalók azt ígérik, hogy megsokszorozzák a felhasználó által küldött “adományt”, ehelyett viszont lelépnek a pénzzel. A MicroStrategy feje, Michael Saylor egyébként nagy támogatója a bitcoinnak. A cége 2020 augusztusa óta összesen 124 391 BTC-t vásárolt, ezzel a MicroStrategy birtokolja a legnagyobb részesedést a kriptovalutából. Ez az összeg nagyjából 5,39 milliárd dollárnak felel meg.

Saylor a Whale Alert jelentésére reagálva elmondta:

„A múlt héten legalább 489 ehhez hasonló csalást találtunk a YouTube-on. Mi 15 percenként jelentjük ezeket, és néhány óra múlva le is veszik őket, de a csalók folyamatosan újabbakat indítanak.”

Szinte kockázatmentes a kriptobűnözés

Nem ez volt az egyetlen kamu adománygyűjtés, amiben Saylor neve is érintett volt: novemberben valaki 3 BTC-t küldött egy másik “adománygyűjtésre”, a csalók akkor is a MicroStrategy vezetőjének adták ki magukat.

A csalók egyébként nem csak Saylor személyazonosságát használják a támadások során. Tavaly például néhány támadó Elon Musk bőrébe bújva több mint 2 millió dollárnyi kriptót lopott el a felhasználóktól.

A Whale Alert még egy 2020-as jelentésében azt írta, hogy a kiberbűnözők nagyon könnyen be tudják csapni az embereket, mert olyan módszereket fejlesztettek ki, amikkel hitelesnek tűnnek a befektető szemében. A kriptokövető vállalat szerint a különböző átverésekkel nagyon egyszerűen hatalmas összegekhez lehet jutni, ezért egyre inkább elterjed a kriptobűnözés. A Whale Alert szerint a legtöbb támadás szinte kockázatmentes, és nagyon kicsi az esély arra, hogy az elkövetők lebuknak.

A vállalat egyébként jelenleg 9214 kamu weboldalt és 92 955 csaló bitcoin címét követi nyomon.