Még mindig Kínában a legnagyobb a ‘kriptobűnözés’

Kínában van még mindig a világ egyik legnagyobb kriptovaluta felhasználói bázisa. Az ország jelenleg a második helyet foglalja el ebben a rangsorban az Egyesült Államok után. Ennek a volumennek van egy nagy hátránya is. Egy új jelentés szerint több milliárd dollárnyi digitális eszközt használtak bűnözésre az ázsiai országban az elmúlt években, tehát Kína még mindig az első helyet foglalja el a kriptovaluta bűnözés rangsorában.

2019 áprilisa és 2021 júniusa között kínai címek több mint 2,2 milliárd dollár értékű kriptót küldtek olyan címekre, melyek tiltott tevékenységekkel vannak összefüggésben; állt a Chainalysis blokklánc-adatszolgáltató cég kedden kiadott “Cryptocurrency and China” című jelentésében.

Ebben az időszakban a kínai kripto címek is több mint 2 milliárd dollárnyi piszkos digitális pénzt kaptak a Chainalysis szerint. A tiltott tevékenység magába foglalja a csalásokat és a „darknet piaci műveleteket, például az opioid drog, a fentanil kereskedelmét – áll a jelentésben.

„Ahogy a kriptovaluta ökoszisztémájának fejlődésében is döntős szerepe volt, úgy Kína nagy szerepet játszott a kriptovalutákkal kapcsolatos bűnözésben is.” – jegyezték meg az elemzésben.

Ám e hatalmas volumen ellenére Kínában a tiltott címekhez kapcsolódó tranzakciók száma valójában csökkent a kétéves időszak alatt abszolút értékben, ha összehasonlítjuk más országokkal, például az Egyesült Államokkal és Oroszországgal. Ezekben az országokban ugyanis megugrott a kriptókkal kapcsolatos bűnesetek száma.

kriptovaluta bűnözés

Mivel magyarázható a kriptobűnözés visszaesése?

A válasz arra vezethető vissza, hogy a nagy Ponzi-sémák – mint például a 2019-es PlusToken csalás – most eltűntek. A kínai székhelyű PlusToken a kriptovaluta-csalások történetének egyik legnagyobb Ponzi-sémája volt. Állítólag több mint 3 milliárd dollárnyi kriptót csaltak ki a befektetőktől.

A Chainalysis azt is elmondta, hogy a kriptókon keresztül történő pénzmosás „aránytalanul nagy arányban kapcsolódik Kínához”, különösen a tőzsdén kívüli (OTC) ügyletek esetében.

Mostanában azonban a kínai hatóságok igyekeznek visszaszorítani ezt a tevékenységet. Csak júniusban 1.100 személyt tartóztattak le a piszkos készpénz kriptóval történő megtisztítása miatt – közölte a Chainalysis.

„Ezeknek a letartóztatásoknak az időzítése arra utal, hogy a KKP (Kínai Kommunista Párt) szélesebb körű kriptovaluta-visszaszorításával hozhatók összefüggésbe. Érdekes lesz látni, hogy a letartóztatások a kínai székhelyű kriptovaluta vállalkozások illegális pénzeszköz áramlásának, és az OTC kereskedés csökkenéséhez vezetnek-e.” – tette hozzá a jelentés.

A kínai kormány tiltott kriptovaluta tranzakciók elleni fellépése és a Bitcoin-bányászat betiltása miatt Kína dominanciája a kriptovaluta-piacon tovább csökkenhet.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük