Több van John McAfee élete és halála mögött, mint gondolnánk

Egy dologban megegyezhetünk: John McAfee nem egy átlagos fickó volt, aki letette a kiberbiztonság alapkövét. Ami ugyanis a vírusirtó szoftvercég megalapítása után következett, az tette csak igazán különlegessé a brit származású techzsenit.  

Azon túl, hogy McAfee megalapította a mai napig 500 millió felhasználóval rendelkező VirusScan nevezetű szoftvercégét, a NASA-nál, a Lockheed Martin fegyvergyártó cégnél és a Xerox technológiai vállalatnál is tevékenykedett.

Több mint 47 gyermek édesapja, elnökjelölt, örök szkeptikus

McAfee sokáig luxusjachtján menekült az amerikai hatóságok elől, melyek többek között adócsalás ügyében indított a szoftvermogul ellen eljárást. Később egy belize-i gyilkosság gyanúsítottja lett, majd 100 millió dolláros vagyona a 2008-as pénzügyi válság nyomán 4 millió dollár alá zuhant. Miután a hatóságok ejtették az emberölés vádját, visszatért az Egyesült Államokba, és 2016-ban, majd 2020-ban is indult az elnökválasztáson. John McAfee több könyvet is írt eszmefuttatásáról és spiritualitásáról, de nem hátrált meg attól sem, hogy személyes, fájdalmas élményeit is nyilvánosságra hozza. 2012-ben például elárulta, hogy édesapja, mielőtt öngyilkos lett volna, egy pillanatig sem vetette meg az alkoholt, és többször is bántalmazta az akkor még csak 15 éves McAfee édesanyját.

A techmogul életútja tehát meg kell hagyni, egyáltalán nem volt mindennapi. Állítása szerint például legalább 47 gyermek büszke édesapja volt, és szeretett az árral szemben úszni, ami miatt persze többször is megütötte a bokáját. Hogy mindez puszta jókedvéből, vagy a kormány ellen érzett ellenszenvéből fakadt, arra talán még ő maga sem tudná a választ. Mindenesetre, amikor a spanyol legfelsőbb bíróság elrendelte kiadatását az Egyesült Államoknak, kilenc hónapnyi börtönbüntetés után saját kezével vetett véget az életének. Vagy legalábbis ez a hivatalos forgatókönyv. Több mint egy évvel ugyanis McAfee (feltételezett) halála után készült egy Netflix dokumentumfilm, amelyben Samantha Herrera, a férfi egykori barátnője azt állította, hogy John még mindig életben van és Texasban bujkál.

Sok minden tisztázatlan McAfee halálával kapcsolatban

„Ne hagyjuk, hogy John története, munkássága és halála feledésbe merüljön. Segítsetek nyomást gyakorolni a spanyol hatóságokra, hogy tegyenek lépéseket a holttestének kiadása érdekében” – tweetelte Janice McAfee, utalva arra, hogy a férfi holtteste még mindig egy spanyol halottasházban pihen. John egyébként akkor ismerkedett meg feleségével, amikor a hölgy (aki akkoriban prostituáltként dolgozott) megkereste őt, miközben a férfi éppen a hatóságok elől bujkált.

„A szívem minden nap fáj érted, de remélem, hogy bárhol is vagy, rátaláltál arra a békére, amit mindig is megérdemeltél. Szeretlek, John” – írta.