Tökélyre fejlesztette a lehúzást a Mastercard, most nem úszta meg

Ajándékcsomagot kapott kedden a Mastercard az Európai Bizottságtól, mely 570.6 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte miután bűnösnek találta a vállalatot az unió trösztellenes szabályainak megsértésében. Az EU szabályozó testülete által kiadott közlemény szerint az eredeti bírság mintegy 10 százalékkal alacsonyabb, mert a Mastercard a nyomozás alatt végig együttműködött a Bizottsággal.

A Mastercard túlszámlázta az ügyfeleit

Az EU második legnagyobb bankkártya szolgáltatója arra kényszerítette a bankokat, hogy a szolgáltatásait igénybe vevő bankok azokat a bankközi díjakat alkalmazzák, ahol a kereskedőik földrajzilag elhelyezkednek. Ez az eljárás megakadályozta a kereskedőket a szabad versenyben és hogy más barátságosabb tranzakciós díjakat kínáló kártyakibocsátót keressenek.

A szabályozók még 2013-ban indítottak nyomozást a Mastercard árazási politikáját érintően. A Bizottság megállapította, a Mastercard által hozott szabályok növelték mind az ügyfelek, mind az eladók költségeit mivel az eladóknak nagyobb banki díjakat kellett fizetniük ami meglátszott a termékek és szolgáltatások kiskereskedelmi árain is.

A Bizottság szerint ha a Mastercard szabályok nem lettek volna érvényben, akkor az értékesítők alacsonyabb banki költségekkel számolhattak volna szabadon választva olyan országból, ahol alacsonyabbak a bankközi díjak. A Mastercard praktika bizonyítottan magasabb kártyadíjakat jelentett a kártyahasználóknak és a nem kártyás vásárlóknak egyaránt.

Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős biztos a következőt nyilatkozta:

Az európai fogyasztók nap mint nap használnak kártyákat élelmiszer vásárláshoz vagy online rendelésekkor. Azzal, hogy a Mastercard megakadályozta a kereskedőket, hogy jobb banki kondíciók után nézzenek más tagországokban, a [Mastercard] szabályok mesterségesen emelték a kártyás fizetés költségeit, megkárosítva mind a vásárlókat, mind a kereskedőket.

A Bizottság azért csak 570 millió eurós bírságot szabott ki, mert a visszaélés időtartama ezt tartja megalapozottnak.

Múlt év júliusában egy másik behemót, a Google kapott egy 4.3 milliárd eurós bírságot az Európai Bizottságtól amiért versenyszellemmel összeegyeztethetetlen magatartást mutatott azzal, hogy arra kényszerítette a mobilkészülék gyártókat, hogy a Google Chrome böngészőt tegyék meg telefonjaik alapértelmezett alkalmazásává.

A Mastercard bírság nem igazán csapódott le a részvény árfolyamán, mindössze két százalékot vesztett értékéből. Nincs is miért aggódnia a vállalatnak, maximum egy enyhe csuklást érzékelhetett a bírság kapcsán. A vállalat évről évre magasabb bevételekről számol be, 2018 harmadik negyedévében a nettó jövedelme 1.6 milliárd euró volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük