Token-mánia: A kriptotőzsdék belefulladnak a sok új tokenbe

Nehéz megjósolni mikor jutunk el arra a szintre mikor azt kell mondanunk túl sok, de aki nap rendszerességgel figyeli a kriptogazdaságot, annak a token-mánia kezd az agyára menni (még úgy is, hogy hazánkba nem is igazán jut el a legtöbb). A kriptotőzsdék is teszik amit tenni kell, szorgalmasan listázzák az új tokeneket. Na persze főképp azért csak mert egy nagyon jövedelmező üzletté vált. Egy biztos, a jelenlegi tokenhullám hosszú távon nem fenntartható.

Túl vagyunk a csúcson

Eljön a pont, amikor a kriptoközösségnek el kell gondolkodnia, hogy mikor sok a sok. Technikai szemszögből ez a pont akkor érkezik meg, amikor elfogynak a rendelkezésre álló hárombetűs tokenrövidítések (tickerek), ami valahol a 17 000-ik token kibocsátásnál jön el. Viszont vannak már most is megegyező szimbólummal ellátott tokenek, ami nem kevés zavart okoz Coinmarketcap-on. És vannak olyan tokenek már most, amelyek 4 – 5 betűs rövidítéseket használnak, ami azt sugallja, hogy az elérhető tickerek hiánya nem fog megálljt parancsolni az őrületnek.

token-mánia szalagon termeli a tokeneket

Ráadásul a traderek sem akarnak leállni a token-mániával, mivel az új kiegészítő coinok és tokenek potenciálisan új keresletet teremtenek. A többi 90%-al van a baj. Ezek a shitcoinok abszolút használhatatlanok és nem tesznek mást, mint elszívják a likviditást a tőzsdéktől, hogy a kereskedők portfólióinak szinte már követhetetlen növekedéséről ne is beszéljünk. Még a Binance-en, a világ egyik leglikvidebb kriptotőzsdéjén is kezdenek negatívba fordulni a dolgok. Az újonnan adott tokenek közül 50-nél  van 100 BTC alatt a napi kereskedési volumen mialatt ezzel szemben az ETH és az EOS esetében a napi átlagos érték 10 000 BTC.

Token telítettség token káoszhoz vezet

A token-túlterhelés mellékhatásai közé tartozik az alacsonyabb likviditás és az azonos vagy hasonló néven futó tokenek okozta zűrzavar. Előfordult már korábban, hogy a kereskedő a rossz tokenből vásárolt és például Matrix helyett Matryxot vett. A hetekben újra hasonló történt mikor a Binance és Kucoin tőzsdék bejelentették a Quarkchain listázását és néhány kereskedő tévedésből Quarkot vásárolt, ami egy teljesen más kriptopénz és ennek hatására hullámvasutazni kezdett. Még azok a kereskedőknek is, kik állítják, hogy nyomon követik az összes tokent amit csak listáznak… nehezen hihető.

quark pump and dump június 4-én
Quark (QRK) hullámvasút június 4-én a Quarkchain bevezetése után

A Crypto Exchange Listing Telegram csoport, melynek célja az új tokenek listázásának előrejelzése több tagot számlál mint a Crypto Forum Hungary. A csoport számos előrejelzése hibás (ezért is a felelősségkizáró nyilatkozat), de az eddig sose hallott tokenek burjánzása a csoportban egyre nehezebbé teszi a tűt megtalálni a szénakazalban (eddig se volt könnyű).

Token-mánia: Itt nincs végjáték, csak végtelen token

Nem mindenki gondolja, hogy túl sok a token. “Tokenizált a világot!” Anthony Pompliano gyakran idézett mantrája és nincs hiány projektekben, amelyek ne hallgatnának hívó szavára. Naponta átlagosan két ICO fejezi be a token értékesítését, és ez csak ami eljut az angol nyelvű (és néha a magyar) médiába, listázókra: a befejeződő token értékesítések száma, amik sose jutnak el a komolyabb tőzsdékre, kétszámjegyű.

Jelenleg 1 644 tokent listáz a Coinmarketcap, és ez fényévekre van a valóságtól ugyanis az oldal meglehetősen konzervatív politikát követ mikor új tokenek listázására kerül sor. Ha nem követné, akkor könnyen háromszor annyi lenne rajt. A Cointracking 5 670 kriptopénzt listáz bár ezek közül sok a kriptotemetőben várja sorsát.

A legtöbb token projekt nem csalás a Firstcoin szó szoros értelemben. De kollektíve számos klasszikus Ponzi vonást hordoznak, azaz, “amelyben a korábbi befektetőket az újonnan érkezett befektetők pénzéből fizetik ki, egészen a rendszer összeomlásáig”. Mindezen új token felfuttatása érdekében a tőzsdéknek riasztó ütemben kell új felhasználókat bevonniuk.

Abban a pillanatban mikor lankadni kezd a kriptopénzek iránti globális érdeklődés (utaló jelek vannak már), ezek az újonnan érkező tokenek zátonyra futnak és mint az egykori őrület mementói figyelmeztetik a világ tokenizálását zászlajukra tűzőket arra, hogy egyszer minden dalnak vége.

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.