Tokenizált amerikai államkötvények indultak a Bitcoin második rétegű hálózatain

A Hamilton névre hallgató kriptós startup nemrég elindította az Egyesült Államok tokenizált államkötvényeit Bitcoin második rétegű blokkláncokon. A cég állítása szerint ez a bevezetés az első a maga nemében. A Hamilton U.S. T-Bills (HUST) a Stacks, Core és BoB (Build on Bitcoin) Bitcoin második réteges megoldásokon lesz elérhető. Az első tranzakció a HUST-tal július 4-én történt a közlemény szerint.

A Bitcoin második réteges decentralizált pénzügyi ökoszisztémák használata a projektben egyesíti a Bitcoin-hálózat stabilitását és az amerikai dollár megbízhatóságát. És hát a Bitcoin esetén is a második rétegek javítják a hálózat skálázhatóságát és funkcionalitását. Érdekesség, hogy a Hamilton alapítója és vezérigazgatója mindössze Kasstawi néven ismert. Ő írt arról, hogy az amerikai államkötvények kombinálása a Bitcoinnal történelmi lépés a pénzügyi függetlenség felé.

Újabb komoly lépés előre a Bitcoin ökoszisztémájában

A tokenizált valódi eszközök (RWA-k), mint például a fentebb említett T-Bills, vagy ingatlanok, értékpapírok és hasonló pénzügyi eszközök a Web3-világban is kereskedhetők, átruházhatók és fedezetként használhatók. Ezek összértéke most már elérte a 8 milliárd dollárt az ökoszisztémában zárolva. Az amerikai jegybank kamatpolitikája versenyképessé tette a T-Bills-t a stabilcoin hozamával, sokkal alacsonyabb kockázat mellett. 2023 óta a Bitcoin-hálózatnak már három token standardje van.

Ezen túlmenően, megjelent a Bitcoin Ordinals is, ami lehetővé tetté a satoshikba vésett, nem helyettesíthető tokenek (NFT) kibocsátását. 2024 áprilisában pedig bevezették a Runes-t, hogy lehetővé tegyék az altcoinok kibocsátását közvetlenül a Bitcoin blokkláncán. A Bitcoin hálózaton megnövekedett forgalom viszont magasabb díjakhoz és lassabb feldolgozáshoz vezetett, ez pedig komoly hajtóerőt jelentett a második rétegek fejlődésének. A legprominensebb második réteges megoldás a Lightning Network. És ami még jobb, a második réteges megoldások a Bitcoin hálózatán lehetővé teszi az okosszerződésen alapuló decentralizált pénzügyek (DeFi) működését is – ez a BTCFi.