Egyre nagyobb a Lightning Network adoptációja a bitcoin bányászok körében is

A Lightning Network egy közel valós idejű, alacsony költségű kifizetésekkel segíti a kisebb méretű Bitcoin bányászokat a felezés közeledtével.

A Bitcoin körüli lendület egyre jobban erősödik, ahogy a felezési esemény gyorsan közeledik. Ennek kapcsán a Lightning Network fontos szerepet játszik a kisebb méretű bányászok támogatásában is. A bitcoin bányászok különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az idei feleződés milyen hatással lesz a működésükre.

Mivel a bányászati jutalmak a felezés miatt csökkennek, a bányászok hatékonysága egyre fontosabbá válik. Ennek eredményeképpen a bányászok is energiahatékony módszereket keresnek a műveletek elvégzésére.

A felezés azonban a kisebb bányászokra is komoly hatással lesz. Jesse Shrader, az Amboss társalapítója és vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a felezés miatt különösen a bányászati poolok kapnak majd kevesebb BTC-t. Shrader hozzátette, hogy az emelkedő tranzakciós díjak további kihívásokat jelentenek majd.

“Ahhoz, hogy a bányászoknak kifizetéseket tudjanak biztosítani, a harmadik feles bányászpooloknak növekvő tranzakciós díjakat kell majd fizetniük.” – mondta Shrader. “Ez azt jelenti, hogy a poolokban részt vevő összes bányásznak valószínűleg legalább 0,1 BTC-t kell majd elérnie, mielőtt kifizetést kapna.”

A Lightning Network segíti a kis bányászokat

Shrader úgy véli, hogy a Lightning Network (LN) által támogatott bányászok leküzdhetik a fent említett kihívásokat.

Az LN a Bitcoin blokkláncának 2. rétegű megoldása. A fizetési csatornák használatára épül, lehetővé téve a peer-to-peer fizetéseket két fél között a drágább Bitcoin mainnet blokkláncon kívül.

Az LN-csatornák létrehozását követően a tranzakcióban résztvevő felek korlátlan számú, szinte azonnali valós idejű tranzakciót küldhetnek, amelyek ráadásul sokkal olcsóbbak, mint a Bitcoin blokkláncon végrehajtott tranzakciók.

“A bányászati pooloknak az LN-t kell használniuk a kifizetésekhez. Ugyanis ez lehetővé teszi egy újrafelhasználható fizetési csatorna kialakítását, ahelyett, hogy a bányászati poolok több, különálló tranzakcióban bonyolítanák le a kifizetésekért.” – mondta Shrader.

Bár a Lightning Networkot már 2018-ban elindították, és elsősorban hobbisták használták eddig, Shrader megjegyezte, hogy a vállalkozások is egyre inkább átállnak a LN használatára.

Kapjanak támogatást a kisebb bányászok a LN használatára

Valóban logikusnak tűnik, hogy a kis bányászati poolok az LN-t használják a kifizetésekhez. “A NiceHash például már használja erre az LN-t.” – emelte ki Shrader.

Lightnin Network

A március 1-jén közzétett blogbejegyzése szerint a NiceHash 2020-ban kezdte el támogatni a manuális LN-kifizetéseket.

A bejegyzés elmagyarázza, hogy a NiceHash bányászok közvetlenül egy külső Lightning Network címre kaphatnak bányászati kifizetéseket. Ez lehetővé teszi az azonnali bányászati kifizetéseket 4 óránként a Bitcoin tranzakciós díjak felhasználása nélkül.

Ahogy a NiceHash weboldalán olvasható, azok a bányászok, akik nem használják a Lightning Network (LN) hálózatot, 0,0001 BTC-t vagy annál magasabb tranzakciós díjat fizetnek az aktuális Bitcoin blokklánc kifizetési feltételeitől függően.

Kristian Csepcsar, a Braiins – a Bitcoin szektor egyik vezető bányászpooljának – CMO-ja azt nyilatkozta, hogy a Lighting Network most került bevezetésre a Braiins Pool platformjába.

“A mai naptól kezdve a Braiins Pool platform támogatja az LN-t.” – mondta Csepsar. “A Braiins Pool a leghosszabb ideje működő bányászpool 2010 óta, több mint 1,3 millió kibányászott BTC-vel.”

Az LN támogatása a Braiins-en fontos fejlemény, mivel Csepsar megjegyezte, hogy sok kis bányász, hobbibányász, vagy otthoni bányász fog profitálni belőle.

Kihívások akadályozhatják a Lightning Network elfogadását

Bár figyelemre méltó, hogy a Lightning Networköt egyre több kisebb bányász használja, a kihívások továbbra is fennállnak. Austin Mitchell, a Synota energetikai vállalat társalapítója és vezérigazgatója a elmagyarázta, hogy a Lightning Network használatának legnagyobb kihívása az adoptáció mértéke.

“A Lightning Network valójában csak akkor hasznos, ha a bányászok rendelkeznek olyan partnerekkel, akik ezen a Layer 2-es hálózaton fizetnek.” – mondta Mitchell.

Szerencsére úgy tűnik, hogy a Lightning Network folyamatosan növekszik. Az Arcane Research nemrégiben készült jelentése szerint jelenleg több mint 80 millió felhasználó fér hozzá az LN-hez, ami hatalmas növekedés a 2022-es 100 000 LN-felhasználóhoz képest.

Mitchell emellett kifejtette, hogy a Synota az LN elfogadását azzal kívánja előmozdítani, hogy lehetővé teszi az energiaszolgáltatók, a tárhely- és infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtó vállalatok és a brókerek számára, hogy az LN-en keresztül fogadjanak fizetéseket.

“A Synota megoldja a kedvezményezettek elfogadási problémáját azáltal, hogy különböző fizetési csatornákhoz csatlakozik, hogy automatizálja a pénzmozgást a szerződések érvényesítésén alapuló, nem letétbe helyezett módon.” – mondta. “Az egyik ilyen fizetési csatorna, amelyhez a Synota csatlakozik, a Lightning Network. Ez lehetővé teszi a Bitcoin bányászok számára, hogy az energiájukért Bitcoinban fizessenek.”

Bár ez segíthet az LN növekedésében, Beddict kifejtette, hogy az LN megfelelő működtetéséhez továbbra is szükség van egy összetett hot wallet infrastruktúra fenntartására. “Ez komplexebbé teheti a kifizetések egyszerű on-chain fogadását.” – jegyezte meg Beddict.

Csepcsar mégis optimista, kiemelte, hogy ennek ellenére a szakértők segítsége lehetővé tette a Braiins számára, hogy sikeresen megvalósítsa az LN kifizetéseket.