Top 5 latin-amerikai ország a kriptoforradalom élvonalában

Az egyedi társadalmi-gazdasági kihívások és az erős vállalkozói szellemnek köszönhetően Latin-Amerika a kriptoforradalom élvonalába került. A régió digitális eszközökön keresztül vezető, és pénzügyi integráció felé tartó útja feltárja a kriptovalutákban rejlő hatalmas lehetőségeket.

Az inflációs nyomás, a helyi valuták leértékelődése és a sokak körében tapasztalható erős vállalkozói szellem miatt több latin-amerikai ország a digitális eszközök felé fordult. Öt ország azonban kiemelkedik, és a forradalom élvonalában jár.

1. Brazília

Dél-Amerika legnagyobb GDP-jével rendelkező országa, Brazília, a blokklánc és a kriptovaluták gyors elterjedésével vezeti a régiót, és a Chainalysis 2023-as globális Crypto Adoption Indexén a kilencedik helyen áll.

A jogszabályi előrelépések, mint a 14,478-as törvény, szabályozási keretet biztosít a virtuális eszközök szolgáltatóinak, elősegítve a kripto befektetések biztonságos környezetét. 2023 májusában a brazil központi bank bejelentette a digitális reált, a központi banki digitális valuta (CBDC) kipróbálását.

Latin, kriptók

Latin-Amerika: Országok a kapott kriptovaluta értéke szerint. június 2022 – július 2023. Forrás: Chainalysis

Az országban számos szabályozási bizonytalanság és bevett pénzügyi szolgáltatás van jelen. Emellett robusztus banki és FinTech infrastruktúrával rendelkezik, ami erős versenyt jelent a piacra lépni és a felhasználókat meghódítani vágyó, feltörekvő blokklánc-alapú megoldások számára.

2. Argentína

Brazília mellett Argentína is nagy részt kaparinthat meg a kriptovilág szélesedő reflektorfényéből. A 2023-as infláció hatalmas, 211%-os mértéke, és a peso leértékelődése miatt az argentinok egyre inkább úgy tekintenek a kriptovalutákra, mint egy stabil értékmegőrző alternatívára. A nemrég lezajlott politikai változás további katalizátorként szolgált a változásokhoz. Az új elnök, Javier Milei a közelmúltban hivatalos fizetőeszközzé nyilvánította a Bitcoint BTC Price BTC Price , ami felgyorsíthatja a kriptovaluta elfogadását. Arentina nemrég megválasztott elnöke, Javier Milei 2023-as megválasztása után a Bitcoin támogatásának adott hangot.

A központi bank egy átverés, egy olyan mechanizmus, amellyel a politikusok az inflációs adóval átverik a jó embereket. Amit a Bitcoin képvisel, az a pénz visszatérése eredeti alkotójához: a magánszektorhoz.

– Mondta Milei.

A volatilitással kapcsolatos aggodalmak ellenére Argentína proaktív szabályozási megközelítése az ökoszisztéma élénk fejlődését kívánja elősegíteni, és úgy tűnik, hogy erre a lakosság is egyre nyitottabb. A Morning Consult 2022-es felmérése szerint az argentin válaszadók mintegy 60%-a “nagyon” vagy “valamennyire” hisz abban, hogy a Bitcoin és más kriptovaluták egy-két éven belül jól fognak teljesíteni.

3. Kolumbia

Kolumbia kriptopiacát a blokklánc-infrastruktúra erőteljes kormányzati támogatása alakítja. Többek között az instabil pénzügy helyzetre is reagálva, a kormány bevezette a peso stabilcoint, hogy az emberek és intézmények számára biztosítsák a blokkláncon keresztüli tranzakciókat. Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, az infláció elleni küzdelemben a stabilcoinok mind az öt országban jelentős szerepet kapnak.

Eközben Gustavo Petro kolumbiai elnök aktívan tevékenykedik a partnerségek kialakítása és a nemzet Web3 infrastruktúrájának kiépítése érdekében. 2023 novemberében Petro blokklánc szakértőkkel találkozott, hogy feltárják az egészségügyi rendszer számlázási folyamatainak modernizálását.

Latin-Amerika, eszköz

A kapott összérték országonként és eszköztípusonként. Július 2022 – június 2023. Forrás: Chainalysis

Egy 2019-es felmérés szerint a kolumbiaiak 80%-a nyitott a kriptokereskedelemre. A résztvevők közül a 25 és 40 év közötti korosztály 50%-a már kereskedett vagy érdeklődött olyan kriptovaluták iránt, mint a Bitcoin vagy az Ethereum ETH Price ETH Price . Mindennek eredményeként a nemzet a 32. helyen áll a Chainanalysis 2023-as globális kriptoelfogadási indexében.

4. Mexikó

Mexikó kriptorendszere és a fintech innováció “homokozó” környezete szilárd alapot biztosít a kriptoszolgáltatások számára. Ennek eredményeképpen a Chainalysis 2023-as globális kriptoelfogadási indexében az ország a tizenhatodik helyen szerepel.

A kedvező szabályozási környezet, valamint egy sor kulcsfontosságú Web3 partnerség fényes jövőt vetíti előre Mexikóban. A Statista szerint 2022 utolsó negyedévében több mint 7 millió mexikói rendelkezett vagy kereskedett kriptopénzzel. A Világbank adatai szerint a a külföldön dolgozó állampolgároktól érkező utalások teljes összege 2022-ben meghaladta a 61 milliárd dollárt, amivel Mexikó a világ második legnagyobb átutalási piaca lett.

Ezenfelül a blokklánc technológiához kapcsolódó befolyásos partnerségek is javítják a hozzáférést. 2023-ban az IBEX Mercado Bitcoin Lightning fizetési szolgáltató bejelentette, hogy partnerséget kötött a Grupo Salinas mexikói konglomerátummal.

5. Venezuela

Venezuela a gazdasági szankciók és a hiperinfláció elleni harc során szintén a kriptók felé fordult. A sokat vitatott nemzeti kriptovaluta, a petro projekt végül kudarcba fulladt és idén januárban végleg megszűnt. Ennek ellenére az országban nőtt a tranzakciók száma, mivel a polgárok keresték az alternatív megoldásokat.

A venezuelai elfogadást nagyrészt a már ismerős tényezők mozgatják. A gyorsan növekvő pénzátutalási piac, a 2023-ban 193%-ot elérő hiperinfláció és a leértékelődő helyi valuta. A helyzetet azonban bonyolítja az ország politikai helyzete.

A kormányzat szabályozással kapcsolatos álláspontja ingadozik, miközben 2017-től 2023 végéig amerikai kőolajipari szanckciók súlytották az országot, ami tartós gazdasági károkat okozott, és közvetve a kriptók növekedését táplálta. A szankciók ellen a vezetés is a kriptovaluták felé fordult, és a dollár helyett digitális eszközökben vagy rubelben kereskedett. 2022-ben a venezuelaiak 37,4 milliárd dollárnyi kriptót kaptak, ami 32%-os növekedés 2021-hez képest.

Összefoglalás

Nincs két egyforma latin-amerikai ország amelyben a kriptókhoz való hozzáállás és a fejlődés hasonló lenne. Számos dolog azonban mégis közös. Sokak számára a kriptók egyszerre jelentenek felbecsülhetetlen értékű eszközt az infláció elleni harcban, miközben meggyőző alternatívát nyújtanak a hagyományos pénzügyi rendszerekkel szemben.

Bár a kihívások jelentős része minden bizonnyal még hátravan, a növekedés folyamatos a lelkesedés pedig a legtöbb helyen nő, és a kormányok máris számtalan módon használják a Web3 és a blokklánc technológiát, hogy hatékony megoldást találjanak, és végül stabilitást teremtsenek.