Történelmi döntést hozott egy 100+ éves vízerőmű tulajdonosa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy 1897-ben épült – és ezzel az Egyesült Államok legrégibb máig aktív vízerőműve – New York állam Mechanicville városában működő vízerőmű tulajdonosa, az Albany Engineering Corp. az által termelt villamos energia kis hányadát ahelyett, hogy továbbértékesítené, inkább bitcoin bányászatra fordítja.

Kísérleti bitcoin bányászat, de nyereséges

“Úgy tudjuk, hogy ez a világ legrégebbi még mindig működő megújuló energiát hasznosító létesítménye”mondta Jim Besha, az Albany Engineering Corp. vezérigazgatója az Albany Times Unionnak, majd hozzátette, az erőmű “több pénzt tud keresni bitcoin bányászattal, mint az elektromos áram értékesítésével a National Gridnek [az országos villamosenergia hálózat üzemeltetője],” ezért kezdtek el bitcoint bányászni.

Köztudottan a bitcoin érmék bányászata egy energiaintenzív folyamat, amire gyakran az elsődleges energiaforrások a fosszilis tüzelőanyagok voltak. Emiatt az évben felerősödtek a kritikák, amik a bitcoin bányászat fenntarthatóvá tételét követelik. A kritikáknak hála előtérbe kerültek az olyan megoldások, mind az Salvadorban tervezett geotermikus energián vagy a vízenergián alapuló érmebányászat.

Természetesen a New York állami matuzsálem életkorú vízerőmű nem fogja a full kapacitását bányászatra áldozni, helyette egyelőre kísérleteznek vele. Jim Besha hozzátette: “Ez a legjobb típusú [bitcoin bányászat] mert megújuló energiát használ. Csak melléktevékenységként foglalkozunk vele, kísérletezünk. Ehhez használt szervereket [bányászhardvereket] vásárolunk.”

Az így bányászott érméket azon nyomban értékesítik is a szabadpiacokon, hogy ezzel is védjék befektetésüket a piaci volatilitástól, ami néha extrém méreteket tud ölteni a kriptovaluta szektorban. De még így is 3x annyira jól járnak, mintha a National Gridnek értékesítenék az áramot, ami csak 3 dollárcentet fizet nekik az átvett áramért.

vízerőmű bitcoin bányászat Mechanicville

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.