Történelmi mélyponton a GPU-k ára Kínában a Merge miatt

A jelentések szerint a GPU-k értéke akár 40%-kal is csökkent Kínában az Ethereum egyesülés óta. Az Nvidia GeForce RTX 3080 ára 8000 jüanról (1118 dollár) 5000 jüanra(696 dollár) csökkent három hónap alatt egy kínai kereskedő szerint. A kriptobányászok, akik kezdetben a GPU-kompatibilis proof-of-work tokenek felé özönlöttek az Ethereum (ETH) egyesülés után, a rendelkezésre álló adatok szerint menekülnek ezekből a hálózatokból, miután a tokenjeik értéke ekkorát csökkent.

Hogyan hatott a Merge különböző PoW hálózatokra?

Ethereum Classic

Az Ethereum Classic (ETC) hashrátája 157,51 TH/s-ra esett vissza, miután a Merget követő napon – szeptember 15-én – 303,7 TH/s-os csúcsot ért el. A 2miners adatai szerint az ETC bányászati nehézsége 2,13P-re esett az egyesülés utáni 2,5P feletti értékről.

Úgy tűnik, hogy az ETC árfolyam rallyja is véget ért. Az eszköz az előző hetekben elért nyereségének nagy részét elvesztette. Az Ethereum egyesülés óta az ETC 26%-ot veszített értékéből. Az elmúlt 24 órában a token értéke 3.10%-ot nőtt. Ebben a pillanatban 29.37 dolláron kereskedik. Ez viszonylag messze van az egyesülés előtti, csaknem 40 dolláros értékétől.

 

Ravencoin

Egy másik PoW token, amely számos bányászt vonzott az egyesülés után, a Ravencoin (RVN) volt. Az RVN hálózati hashrátája a szeptember 9-i 3 TH/s körüli értékről szeptember 17-re több mint hétszeresére, 22 TH/s fölé emelkedett. Ez a szám azonban mostanra 16,62 TH/s-ra esett vissza a cikk írásának időpontjáig. A hálózat bányászati nehézsége 213,17-K-ra csökkent a több mint 300K-ról.

Az RVN árfolyama tükrözte a hashráta és a bányászati nehézség csökkenését. A token nagyjából 46%-ot veszített értékéből az egyesülés óta. Az elmúlt 24 órában az RVN értéke 2,28%-kal nőtt. Jelenleg 0,038 dolláros áron kereskedik.

 

Ergo

Az Ergo (ERG) a legsúlyosabban érintett, mivel a bányászati hashrátája nagyjából 91%-kal zuhant. A 2miners adatai szerint az Ergo hashrátája 303,41TH/s-on tetőzött szeptember 15-én. Ez a szám azonban folyamatosan csökkent. A cikk írásakor mindössze 24,51 TH/s-on áll. A hálózat bányászati nehézsége jelenleg 16,61P, miután szeptember 17-én 21,67P-nél tetőzött.

Az ára is hasonlóan keservesen alakult. Miután szeptember 15-én 5,21 dolláron tetőzött, értékének 37,3%-át veszítette el. Ebben a pillanatban 2,71 dolláron kereskedik.

 

Ethereum POW

Az Ethereum proof-of-work token bányászati hashrátája szintén csökkent az egyesülés után. Az adatok szerint az ETHPOW hashrátája jelenleg 49,79 TH/s. Szeptember 15-én 79,42TH/s-os csúcsot ért el.

 

A GPU-k helyzete Kínában

Mint azt említettük a cikk elején, a GPU-k értéke laza 40%-kal esett Kínában a nagy nap óta. Amikor az Ethereum még proof-of-work token volt, nagy volt a kereslet az olyan csúcskategóriás grafikus kártyák iránt, mint az Nvidia GeForce RTX 3080 és 3090, ami felhajtotta ezen GPU-k kiskereskedelmi értékét.

Az egyesülés óta azonban jelentősen elapadt a kereslet ezek iránt az alkatrészek iránt, különösen mivel a GPU-kkal bányászható egyéb tokenek értéke jelentősen alacsonyabb volt. Eközben a játékosok ezt a csökkenést nyereségként értékelték, mivel megfizethetőbb áron juthatnak ezekhez a GPU-khoz.

Egy másik tényező, amely még tovább csökkentheti a grafikus kártyák árait, a termékcsaládok fejlődése és a piacra kerülő új modellek. Az Nvidia a múlt héten jelentette be RTX 4000 sorozatú grafikus kártyáinak sorát, amelyek október 12-én kerülnek a boltokba. Ezek az egységek azonban nem lesznek olcsók. A TX 4090-es modell 1600 dolláros kiskereskedelmi árat visel.

Azt viszont illő megjegyezni, hogy az ETHPOW hashrátája folyamatosan növekszik, ahogy a hálózat egyre több felhasználást tapasztal. Az OKLink adatai szerint a hálózat blokklánca az indulás óta 1,7 milliárd tranzakciót dolgozott fel.