Új törvényjavaslat az OTC kriptokereskedelemről

A hongkongi szabályozók ki kívánják terjeszteni a szigorú engedélyezési követelményekhez és tesztelési eljárásokhoz kötött kriptokereskedelmi tevékenységek körét.

A javasolt jogszabály célja, hogy korlátozza a tőzsdén kívüli (OTC) kereskedési platformokon az ügyfelek számára elérhető eszközök körét. Ezáltal növelve a szabályozási felügyeletet a kriptoiparon belül.

A hongkongi szabályozók az OTC kriptokereskedési platformok szabályozását tervezik

A hongkongi pénzügyi szolgáltatások és az államkincstári hivatal nemrégiben kezdeményezett nyilvános konzultáció során a nyilvánosságot arról kérdezték, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a kriptoszabályozást ki kell terjeszteni a kriptoeszközök tőzsdén kívüli kereskedelmére.

A tőzsdén kívüli kereskedés az eszközök szélesebb körét kínálja, de nagyobb kockázatokat is rejt magában. Ha azonban a javasolt jogszabály érvényre jut, akkor ugyanolyan szabályozási követelmények vonatkoznak majd rá, mint a hagyományos kriptotőzsdékre.

Következésképpen ez azt eredményezi, hogy kevesebb terméket lehet majd értékesíteni a vásárlóknak.

A javasolt rendszer szerint minden olyan személynek, aki Hongkongban bármilyen VA5 azonnali kereskedelmi szolgáltatást nyújt, a vám- és jövedéki biztos (“CCE”) által kiadott engedéllyel kell rendelkeznie, amelyhez egy alkalmassági és megfelelőségi vizsgálat és a CCE által relevánsnak ítélt egyéb tényezők szükségesek.

A nyilvános vita megindításának elsődleges indoka a pénzmosás elleni intézkedésekkel kapcsolatos aggodalom. A tőzsdén kívüli kereskedésre jelenleg nem vonatkoznak a centralizált kriptotőzsdékre vonatkozó szigorú követelmények.

A hongkongi SFC legutóbbi rajtaütése

A Mondo Visione adataiból kiderül, hogy az OTC-pultok jelentősen magasabb átlagos napi kereskedési volumennel büszkélkedhetnek a központosított kriptotőzsdékhez képest.

2023-ban az OTC-pultok átlagosan 1,44 milliárd dollár napi kereskedési volument regisztráltak. Az intézményi CEX-ek azonban átlagosan 74,5 millió dollár körül teljesítettek.

Átlagos napi kereskedési volumen, 2023 – intézményi CEX-ek vs. OTC Desks. Forrás: Forrás: Mondo Visione

Ugyanakkor fokozottan fennáll a pénzmosás elősegítésének kockázata.

Eközben a hongkongi értékpapír-felügyeleti hatóság (SFC) lecsapott a régióban engedély nélkül működő kriptotőzsdékre.

A határidőt e hónap végére, február 29-re tűzték ki. Ez a legkésőbbi időpont, amikor a kriptotőzsdék megfelelő engedély nélkül folytathatják működésüket.

A szabályozó továbbá hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a befektetők saját maguk végezzék el az átvilágítást. Kiemelte, hogy a befektetőknek meg kell győződniük arról, hogy az általuk használt kriptokereskedési platformok rendelkeznek-e a megfelelő engedélyekkel.

A befektetőknek ellenőrizniük kell, hogy a VATP szerepel-e az engedélyezett virtuális eszközkereskedelmi platformok listáján vagy a virtuális eszközkereskedelmi platformot kérelmezők listáján.