Totális bukás a digitális vakcinaigazolás, bárki hozzáférhet más adataihoz

Bárki hozzáférhet más egészségügyi adataihoz és oltási igazolásához, elég csak a nevét, születési dátumát és irányítószámát tudni. IBM fejlesztés ide vagy oda, megbukott az első digitális vakcinaigazolás. 

A világ országainak kormányai már mind digitális vakcinaigazolás lázban égnek. Ehhez kötnék az utazást, az éttermi vacsorát, a koncertekre járást és nagyjából mindent, ami a járvány előtt életünk szerves része volt. Magyarországon egyelőre még csak plasztik kártyát adnak a fertőzésen már átesett vagy beoltott személyeknek, az Egyesült Államokban viszont már hónapok óta tesztelik az immunkártya digitális változatát. Az Európai Unió javaslatára az összes EU országban is digitális igazolványt adnának az embereknek, de úgy néz ki, hogy ezer sebből vérzik a kezdeményezés.

New York állam büszkén jelentette be nem is olyan régen, hogy már teszteli az új igazolást és veszedelmes tempóban oltja az állampolgárokat, de a jelentések szerint a digitális vakcinaigazolási rendszer hatalmas bukás lett. A The Dossier oknyomozó portál szerint a digitális igazolás a hozzá nem értés, a gagyi tervezés és kivitelezés tökéletes mintapéldája, mely fittyet hány a személyes adatok védelmére. Az ún. excelsior pass az IBM Digital Health Pass-re épül és a technológiai óriással együttműködésben fejlesztettek ki Android vagy iOS okostelefonokhoz. Már ekkor óriási hibát követtek el a fejlesztők, az IBM által létrehozott applikáció ugyanis csak a legújabb Androidot és iOS használó készülékeken működik, így akinek régebbi készüléke van már ki is zárták az igazolás adta előnyökből.

Nem jött be az IBM blokklánc projektje

Azok se jártak jobban, akik letöltötték az alkalmazást, hiszen hetekkel az app indulása után gyakorlatilag használhatatlan. Sokan hiába kapták meg mindkét oltást, az igazolást nem, így a gyakorlatban semmilyen hasznuk nem származik abból, hogy már be vannak oltva. Az IBM emellett azt ígérte, hogy blokkláncon fogja tárolni a felhasználók adatait, így azok biztonságban lesznek, de úgy tűnik ebből semmi nem valósult meg. Még februári jelentések szerint a híres vállalat blokklánc projektje nem volt más, mint egy totális pénzügyi kudarc, ahol a programra szánt pénz 90%-ának lába kélt, a blokklánc csapat pedig felszívódott.

Ennek pedig az lett a következménye, hogy az app-on tárolt adatokhoz gyakorlatilag bárki hozzáférhet. Elég csak a beoltott személy nevét, születési dátumát és irányítószámát tudni és máris bárki láthatja az illető COVID-dal kapcsolatos összes egészségügyi adatát.