Tour de Satoshi: 1000 kilométeres biciklitúra a bitcoin 10. évfordulóján

Az ötlet a bajor Vitus Zeller fejéből pattant ki, aki magát tech vállalkozónak, korábbi versenybiciklizőnek és elkötelezett bitcoin hívőnek vallja magát. Célja a figyelemfelhívás és megemlékezés Szatosi Nakamoto és a Bitcoin hálózat 10 évvel ezelőtti indulása előtt.

A Tour de Satoshi névre keresztelt 10 napos biciklitúra során 1000 kilométert és 10 000 méter szintkülönbséget szeretne leküzdeni január 3. (a Bitcoin hálózat indulása) és 12. között. A rajtot direkt Firenzébe tette, amelyet a modern bankrendszer szülővárosának tartanak és Frankfurtot a végcélnak, mivel ott trónol az Európai Központi Bank. Az érkezésére recepciót szervez a helyi bitcoin közösség a központi bank épülete elé.

A túra inkább a jó kondícióban lévő bitcoinistáknak lett kitalálva, ugyanis keresztülszeli az Alpokat, áthalad Liechtensteinen, Svájcon és érinti Ausztriát is mielőtt német földön befejezné.

Az út során Zeller igyekszik mindenütt bitcoinban fizetni, és a cél érdekében várja azokat a szállásadókat, éttermeket, közösség tagjait, ahol elköthetné BTC-jait.

10 éves lesz a bitcoin, újra – most a hálózat indulását ünnepeljük

A bitcoin fehér könyvének publikálását október 31-én ünnepeltük, mikor is Satoshi Nakamoto közzé tette a forradalmi fehér könyvét, az “Egy peer-to-peer elektronikus készpénzrendszer“-t.

A 2019. január 3.-ai időpont pedig azért fontos, mert 10 évvel ezelőtt akkor került kibányászásra a 0. blokk, a genezis blokk, azaz, e napon indult a Bitcoin blokklánc. A 0. blokkért járó akkori 50 bitcoinos blokkjutalom az 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa címre ment és direkt úgy lett kódolva, hogy az első 50 BTC-t ne lehessen elkölteni. Satoshi egy rövid kis üzenetet is elrejtett a blokkban, amellyel az akkori aktuális brit bankmentő akcióról tudósító The Times szalagcímét kívánta megörökíteni:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks (A pénzügyminiszter nem áll messze egy második bankmentő csomagtól)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük