Tovább gyűrűzik a OneCoin átverés: új-zélandi egyház is belekeveredhetett

2019 végén a OneCoin többszintű Ponzi rendszerének maradványai is összeomlottak. A OneCoin alapítója, a kriptokirálynőnek is nevezett, Ruja Ignatova pedig még mindig nem került elő. A rendőrség most két új-zélandi egyházat is vizsgál, amelyeknek feltételezhetően közük van a OneCoin ügyleteihez és az alapítóhoz.

A befektetők beletörődtek sorsukba

2014-ben Ruja Ignatova, Sebastian Greenwood és Konstantin Ignatov együtt indították el OneCoin nevű projektjüket, amelyhez jogellenesen 4 milliárd dollárt szereztek befektetőktől. Ignatova és társai azt állították, hogy a OneCoin egy törvényes kriptovaluta, amely projektje egészen 2019 közepéig kitart. Több jelentés szerint viszont a OneCoin mögött nem is volt blokklánc, a termék pedig csak egy MLM (multilevel marketing) átverés volt.

A OneCoin projekt azonban darabjaira hullott, amikor a vezetőket letartóztatták és a weboldalakat blokkolták a hatóságok. Egy ideig néhány OneCoin weboldal még működött, de azóta vagy a domain szolgáltatók vagy pedig a helyi bűnüldöző szervek eltávolították őket. Nem működik sem a onecoin.eu sem a oneworldfoundation.eu.

A világ különböző pontjain működő, OneCoin-hoz kapcsolódó projektek azt mutatják, hogy az elmúlt években a kripto Ponzi-átverés óriásira nőtt. A jelentések szerint, a OneCoin igen népszerű volt Ausztráliában és Új-Zélandon is. Január 25-én a Cairns Post arról számolt be, hogy a keleti parton lévő befektetők hogyan dolgozták fel azt, hogy pénzt veszítettek. „Arra jutottam, hogy a Onelife hálózatáról téves információkat adtak”, írta egy helyi OneCoin befektető.

Új-zélandi egyház és a floridai luxusélet

Úgy tűnik, hogy a OneCoin Ponzi megfertőzte az új-zélandi Auckland városát és a régió szamoai templomait is. Az új-zélandi Belügyminisztérium (DIA) jelenleg is vizsgálja az aucklandi Szamoai Imádat Központját, amely kapcsolatban állhatott a OneCoin-nal. A OneCoin vezetői állítólag tízezer dollár értékű Onecoin-t értékesítettek a szamoai egyházközösség tagjainak.

Az aucklandi egyházközpont lelkésze Avele Tanielu ugyanakkor azt állította, hogy templomának semmi köze nem volt a OneCoin átveréshez. A DIA vizsgálja az egyházat és betiltottak minden OneCoin-hoz köthető műveletet. A Szamoai Független Hetedik Nap Adventista Egyház (SISDAC) azt nyilatkozta a sajtónak, hogy együttműködik a hatóságokkal, hiszen az egyház maga semmiféle pénzmosási törvényt nem sértett meg.

A cairns-i nyomozásokkal egyidőben, az Egyesült Államokban, a OneCoin-ban botrányban elhíresült Mark Scott indítványt nyújthat be, hogy elkerülje a börtönbüntetést. Scottot azzal vádolják, hogy pénzmosással 400 millió dollárnyi bevételhez jutott a OneCoin felhasználásával. Scott jelenleg házi őrizetben van Floridában. Ügyvédei újabb tárgyalásokra készülnek, jogi csapata pedig arra hivatkozott, hogy Scott-nak egészségügyi problémái miatt több időre van szüksége az új indítványok előkészítésére. A média viszont megjegyezte, hogy Scott luxuséletet él Floridában.

Ignatova elérhetetlen

A közismert kriptokirálynő, Ruja Ignatova több mint egy évvel ezelőtt eltűnt. Sebastian Greenwood-nak és Konstantin Ignatov-nak tavaly volt a tárgyalása, Ruja fivére akár 90 évet börtönt is kaphat. Az Egyesült Államokban Valerie Caproni bíró pedig felhatalmazta a OneCoin-t és Ignatova-t perelő áldozatokat arra, hogy bármilyen módon próbálják meg vele felvenni a kapcsolatot. A károsultak a onecoin.eu oldalán lévő e-mail fiókján keresztül próbálták elérni. Caproni bírósági végzésének köszönhetően viszont az áldozatok engedélyt kaptak alternatív megoldásokra is. Ez azt jelenti, hogy a felperesek már levélben is kereshetik, küldhetnek neki a közösségi média fiókjaira is üzenetet. Caproni kihangsúlyozta, hogy a felpereseknek viszont azonnal írásban értesíteniük kell a bíróságot arról, ha Ignatova-tól bármilyen üzenetet kapnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük