Tovább szárnyal az NFT-piac

Egyre többször lehet és kell is írni a kriptós piacok egyik különleges vállfajáról, az NFT-tokenekről (non-fungible token). Ezek a nem helyettesíthető tokenek igazából gyűjtői tokenek, tehát a legtöbb darab különlegesnek számít. A legtöbb, mert azért vannak kollekciók is, de ezek is limitált számban. Így nem csoda, hogy sok száz ETH-t is hajlandóak a gyűjtők kifizetni egy ritkább tokenért. 2020-ban az NFT-piac vonatkozásában a kereskedés volumene átlépte a 250 millió dollárt, ami 2019-hez képest négyszeres forgalom.

Az NFT-piac minden szeglete meglódult felfelé

A NonFungible.com oldala által végzett elemzés szerint az NFT-piacon tapasztalható bődületes növekedés 2020 negyedik negyedévében indult meg igazán, nagyjából akkor, amikor a bitcoin ára is meglódult felfelé. A 140 oldalas elemzést egyébként egy bank, a BNP Paribas finanszírozta. Az ő egyik vezető tisztviselőjük szerint azért álltak a projekt mögé, mert 10-20 éves időtartamban gondolkodva, komoly lehetőségek vannak az ilyen hosszútávú termékekben. A tanulmány teljeskörűen megpróbálja lefedni az NFT-piac minden szegletét. Jóslatoktól kezdve piaci mozgásokon és aktivitáson át a trendekig mindent megpróbál bemutatni. Ugye az NFT-k is blokklánc-alapon működnek, tehát ezek segítségével igazolható, hogy egyedi és ritka darabokról van szó. Ugyanolyan ez, mintha valaki régen kosaras- vagy szerepjátékos kártyákat gyűjtött például.

És ahogy a jelentés maga is rámutat és ahogy mi is írtunk erről korábban, ez ma már egyáltalán nem csak néhány fanatikus játszótere. A legnagyobb sztárok és márkák is megjelentek már ezen a piacon, hiszen az NBA-nek vagy éppen a Nike-nak is van már saját NFT-kollekciója. További érdekesség az NFT-k világában, hogy vannak szereplők, akik már egyáltalán nem csak a divat vagy az aktuális trend miatt jelentek itt meg. Ők azok a befektetők, akik tényleg látnak értéket a nem helyettesíthető tokenekbe történő befektetésben. Vannak olyan portfóliók, amelyekben már több százezer dollár értékű NFT pihen. Állítólagosan vannak már olyan művészek is, amelyeknek digitális NFT-műalkotásai már átlépték az 1 millió dolláros forgalmat. Ugyanis a kriptóművészet, ami az NFT-piac egyik speciális ága, szintén elkezdett komolyan bővülni. Még tavaly októberben a Christie’s aukciósház egyik aukcióján 131 ezer dollárért kelt el a Block 21, ami egy digitális portré Satoshi Nakamotóról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük