További fejlesztéseket javasol Buterin a staking poolok számára

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója egy sor olyan megoldást mutatott be, amely a staking poolok és protokollok nagyobb decentralizációját segítené elő. Olyan lehetőségeket is felvázolt, amelyek segítségével megnövelhető ezen protokollok biztonsága a potenciális támadásokkal szemben.

Az ajánlások egy olyan korábbi javaslattal állnak összhangban, amely Buterin szerint szükségszerű változatokat eszközölne ki a hálózaton.

Decentralizációs problémák

Buterin javaslatai közvetlenül célozzák a már meglévő kihívásokat a stakingfolyamatokat illetően. Ezek között szerepel csomópontkezelőkkel összefüggésbe hozható centralizációs kockázat, valamint a konszenzusréteget érő terhelés.

A csomópontkezelők kiválasztási folyamata a különféle stakingpoolok között szerinte decentralizációs aggályokat vet fel. A jelenlegi első rétegbeli (L1) konszenzusmechanizmuson ezenfelül komoly túlterhelést jelent a tranzakciók hitelesítése.

A kihívások enyhítése érdekében Buterin azt javasolja, hogy vezessenek be egy kétszintű stakingrendszert, hasonlóan a Rocketpool és a Lido projektek által használtakéhoz. Ez a rendszer kulcsszereplőként tekintene a csomópontkezelőkre és a delegátorokra.

Kapcsolódó cikkünk: Buterin: az Ethereum centralizációjára a megoldás 20 múlva jöhet el

A csomópontkezelők hitelesítőként szolgálnának, a csomópont futtatásával hozhatnának létre új blokkokat, és járulhatnának hozzá bizonyos mennyiségű ETH-val a staking poolhoz.

A delegátorok ezzel szemben a pool tagjai lennének, és az általuk választott csomópontkezelőnél stake-elnék az eszközeiket. Ebben a felállásban tehát a delegátorok lehetőséget kapnának arra, hogy kiválasszák a nekik tetsző csomópontkezelőt.

A staking poolok biztonságát is megnövelné

A centralizációs aggályok mellett a kétszintű rendszer a remények szerint a staking poolok biztonságát is megnövelné. A rendszer egy megkerülhetetlen akadályt állítana fel a potenciális támadók számára azáltal, hogy a delegátorok saját maguk választhatnak csomópontkezelőt.

Azok, akik csomópontkezelővé szeretnének válni, de nem rendelkeznek támogató delegátorokkal, tekintélyes mennyiségű ETH-t kellene lekötniük a hálózatban. Akár a teljes stake-elt vagyon egyharmadát, ami jelenleg 2,08 millió ETH. Következtetésképpen minden hackelési kísérlet nagy költségekkel járna a támadó számára.

Buterin hangsúlyozta, hogy a javaslatok implementálásával enyhíteni lehetne az Ethereum első rétegét érintő problémákat. A modell emellett jelentősen csökkentené a szükséges aláírások számát – 800 ezerről 10 ezerre, ami a csomópontkezelők számának megnövekedését is ösztönözné.