Továbbra is osztja a hacker a Binance ügyfelek adatait

Az adatszivárogtató hacker váltságdíjat követelt a Binancetől, hogy leállítsa az ügyféladatok kiszivárogtatását, de miután kútba estek a követelései, elkezdte újra megosztani az érzékeny adatokat.

És ezzel el is érkeztünk a centralizált entitások újkori Achilles-sarkához, a személyes adatok védelméhez. Aki ilyen tőzsdéken kereskedik, az kénytelen felvállalni, hogy egy napon a pénzügyei, személyes adatai, lakcíme, telefonszáma a darkweb bugyraiban köt ki. A Binance ügyfelek szelfijeit és útleveleit megosztó támadót, – elmondása szerint – a jóindulat vezérli, hogy felhívja a figyelmet a Binance körüli visszásságokra.

A támadó már a Twitteren is fenn van Bnatov Platon álnéven és kezdésként egy Telegram meghívót küldött szét, hogy így szerezzen követőket.

A tőzsde egyelőre a monoton, ‘minden rendben #safu’ szlogenek mellett nem sokat árul el az ügyről és kezdetben azt kommunikálta, hogy az adatszivárogtatás hamis, illetve egy 2018. év eleji malőr következménye. Másképp gondolja a CoinDesk amerikai híroldal, ami állítólag közvetlen kapcsolatban áll a rejtélyes adatszivárogtatóval. A cikkükből az derül ki, hogy a jelenlegi ‘Binance-leak’ közvetlen folytatása a pár hónappal ezelőtti Binance-hacknek, mikor ismeretlen támadók, egy API sebezhetőséget kihasználva 7000 BTC-t loptak el a tőzsdéről. Ugyan a kriptotőzsde meglehetően nyíltan kezelte a botrányt, de a Platon szerint azt elfelejtette hozzátenni, hogy a hack következtében több tízezer szelfi és útlevél is kikerült az adatbázisukból. Platon azt is állítja, hogy ő nem volt részese az akkori hacknek, de képes volt meghackelni az akkori hackerek gépeit, így jutott hozzá az érzékeny privát adatokhoz. Azt is elmondta, hogy már hónapok óta kapcsolatban áll a Binance-el és felajánlotta segítségét, hogy elkaphassák az elkövetőket, de nem tudott zöld ágra vergődni a Binance vezetőségével és ezért döntött úgy, hogy inkább kiteregeti a privát adatokat. Elsődleges motivációja, amellett hogy egy kis BTC jutalmat kívánt bezsebelni, hogy rávilágítson a Binance cégnél tapasztalható visszásságokra.

A Telegrammon megosztott képek 2018. februári dátumozásúak, ami alapján inkább a Binance hivatalos közleményének kellene igazat adni. Abban arról ír a tőzsde, hogy akkoriban túlságosan sokan akartak regelni a platformra és ezért kénytelenek voltak kiszervezni a KYC azonosítást. A megosztott útlevelek között találunk orosz, cseh, német, francia, svájci és francia dokumentumokat is.

A Binance CEO-ja, Changpeng Zhao arra kérte a felhasználókat, hogy jelentsék a Telegram csoportot és ne osszák meg senkivel sem a tartalmát:

https://twitter.com/cz_binance/status/1159013954376437760

A Weiss Ratings közel 60 000-re teszi az érintett kereskedők számát:

https://twitter.com/WeissCrypto/status/1159132234848362502

A forrongó botrány ellenére a Binance Coint (BNB) nem viselte meg az eset és szembemenve a piaci trenddel 6%-os pozitívban, 30 dolláron kereskedik. CZ és a Binance a tegnapi cikkünk óta nem osztott meg új információt az esetről, sőt, dupla erővel nyomatják a hitelességüket bizonyító sikerpropagandát. Mintha mi sem történt volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük