Továbbra sem kaphatják meg a pénzüket az Mt.Gox károsultak

Közel 7 év után a csődöt jelentett Mt.Gox ügyfelei továbbra sem juthatnak a pénzükhöz, nincs megegyezés egyelőre a tokiói tőzsde ügyében.

Újabb 1 millió dollárral lettek szegényebbek az Mt.Gox károsultjai idén március óta – de most nem a viszonylagos stabilitást mutató BTC árfolyam miatt. A csődeljárás lebonyolításával megbízott jogi csapat ugyanis havi 200 ezer dollárba kerül, de közben még mindig nem sikerült egyezségre jutni. Még 130 ezer bitcoinnak és közel 500 millió dollárnak nem tudnak “gazdát” találni, pontosabban beazonosítani, hogy kikhez is tartoztak eredetileg.

Tegyük hozzá, hogy az ügyvédek azért nem ültek ölbe tett kézzel. Már 860 ezer bitcoin tulajdonosát sikerült beazonosítaniuk, ám az október 15-ig benyújtandó tervezet arról, hogyan is kárpótolják a befektetőket megint csúszni fog.

Ha sikerül egyezségre jutni, akkor 140 ezer bitcoin, mai értéken közel 1,5 milliárd dollár, valamint a bitcoin 2017-es hard forkja következtében, további 140 ezer bitcoin cash, melynek értéke 34 millió dollár, kerülhet vissza jogos tulajdonosaihoz.

Egyelőre azonban az sem világos, hogy technikailag erre hogyan fog sor kerülni. Feltehetően az Mt.Gox vagyonkezelő által megbízott Kraken kriptotőzsdén keresztül kaphatják majd meg az ügyfelek a korábbi bitcoinjaikat vagy azok dollárértékét.

Ellenben ha a kárpótlási tervet nem sikerül határidőre benyújtani, akkor újabb fél évet csúszhat az ügy. Időközben pedig csak és kizárólag a vagyonkezelő gazdagodik. Közben nagy a titok arról, hogy pontosan hol is áll az ügy, és miért tart már majdnem 7 éve a csődeljárás, miközben csak egyik tárcából a másikba kéne bitcoinokat küldeni.