A kriptopiac fellendülése miatt számos új cég léphet tőzsdére

2023 októbere óta jelentős fellendülésen ment keresztül a kriptovaluta-piac. A teljes piaci kapitalizáció 133%-kal emelkedett, a Bitcoin árfolyama új történelmi csúcsot döntött, elfogadták az első amerikai spot Bitcoin- és Ethereum ETF-et és a szabályozási környezet is egyre átláthatóbb. Az adaptációt szintén segíti, hogy olyan kétes személyek, mint Sam Bankman-Fried vagy CZ már nem tagjai a kripto-berkeknek.

A felfutás következtében számos kriptovalutákkal foglalkozó vállalat tervez tőzsdére lépést. Ezt a Bitcoin elfogadásának növekedése és a kriptopiac értéknövekedése is elősegítheti. A következő 18 hónap pedig kulcsfontosságú lehet ebből a szempontból.

Tőzsdére lépések hulláma jöhet

Az elsődleges nyilvános kibocsátás, vagyis IPO rendkívüli mérföldkőnek számít egy vállalat életében. Az IPO során egy magánkézben lévő vállalat először kínálja fel részvényeit a nyilvánosság számára, vagyis tőzsdére lép. Ezzel a vállalat részvényei szabadon kereskedők lesznek, mely az esélyét hordozza egy jelentős értéknövekedésnek és egy csúfos bukásnak egyaránt. Az IPO teljes körű szabályozási elégtételt igényel, remek marketingeszköz és pénzügyileg is könnyedén lehet kifizetődő, ugyanakkor alapos előkészületeket igényel.

A Bloomberg szerint a Bitcoin árfolyamának újabb felfutása következtében a kriptoipar számos vállalata nyilvános tőzsdére lépést tervez. Matthew Kennedy, a Renaissance Capital IPO-kutató cég munkatársa szerint a következő 18 hónap kulcsfontosságú lehet ebből a szempontból. Hiszen az azonnali ETF-ek elfogadása és a kriptovaluták iránti növekvő érdeklődés elhozhatja a digitális eszközök hagyományos tőzsdei kereskedését is, melyek lekövethetik a kriptopiac alakulását.

A Kraken kriptotőzsde az SEC-vel való pereskedés ellenére régóta törekszik arra, hogy tőzsdére léphessen. Az IPO előtti legutolsó tőkegyűjtés során 100 millió dollárt meghaladó összeget kívánnak erre a célra összegyűjteni. A Kraken mellett az USDC stablecoin mögött álló Circle, a tokenizálással foglalkozó Chia Network és az eToro kereskedési platform is tőzsdei bevezetést fontolgat.

Kriptovállalatok a hagyományos tőzsdén

A kriptovalutákkal foglalkozó vállalatok részvényei remek képet adnak arról, hogyan is teljesít a kriptovaluta-piac. Ezek a részvények jelentős korrelációban állnak a kriptopiac egészével. Ugyanakkor hagyományos keretek között, potenciálisan magas osztalékkal és mindenféle technológiai nehézség nélkül biztosítják a kriptovaluták potenciális megtérülését.

A Coinbase kriptotőzsde 2021 áprilisában lépett tőzsdére, a Nasdaq-on jegyzett COIN részvény jelenleg 244 dolláron áll, idén pedig 55%-os értéknövekedésen ment keresztül. A vállalat piaci kapitalizációja 60 milliárd dollár, ezzel benne van a világ 350 legértékesebb cégében. A Marathon Digital Holdings egy kriptovaluta-bányászvállalat, amely 2012 óta elérhető a nyilvános tőzsdéken. A MARA részvény idén 16%-os értékcsökkenésen ment keresztül, köszönhetően a Bitcoin-felezésnek, mely felére csökkentette a bányászjutalmat, ezáltal a cég bevételeit is. A Marathon viszonylag kisebb vállalat, értéke 5,44 milliárd dollár. A zöld bányászattal foglalkozó CleanSpark még kisebb, értéke 3,55 milliárd dollár és szintén 2012 óta kereskedhető CLSK-részvénye a tőzsdén, mely a Marathonnal ellentétben idén 43%-os növekedést mutatott be.

Előrejelzés a Bitcoin számára

Azáltal, hogy a szabályozási környezet fejlődik, és a Bitcoin elmozdult a szürkezónás megítélésből, felmerültek a pletykák, miszerint a tőzsdei listázások és az ETF-ek kereskedése akár hatszámjegyű Bitcoin-árfolyamot is eredményezhetne még idén. A Gazdag papa, szegény papa című sikerkönyv szerzője, Robert Kiyosaki szerint ez év augusztusára akár 350 ezer dollárt is érhet egy Bitcoin a fiat pénzügyi rendszer bizonytalanságai miatt.

Ugyan ez az előrejelzés egyelőre rendkívül abszurdnak tűnik, mivel az ötszörös növekedés 6800 milliárd dolláros piaci kapitalizációt eredményezne, de egy 100 ezer dollár körüli Bitcoin-árfolyamot nemcsak a technikai indikátorok, hanem egyéb előrejelzések is alátámaszthatnak. Cikkünk írásakor a Bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price 69 400 dollár körül ingadozik, miután tegnap óta 2,5%-kal csökkent az értéke.