Meredeken emelkedik a Bitcoin OI, ez pedig visszaránthatja az árfolyamot

A Bitcoin open interest (OI), vagyis a nyitott pozíciók azokat a származékos ügyleteket jelentik, melyek még nem teljesültek. Ezek az opciók vagy határidős ügyletek jelentős növekedésen mentek keresztül az elmúlt napokban, ennek köszönhetően pedig a Bitcoin ismét megközelítette a 72 000 dolláros árfolyamot.

Ennek ellenére a kereskedők attól tartanak, hogy a Bitcoin OI meredek emelkedése hirtelen fordulathoz vezethet a jelenlegi trendben, különösen, ha néhány szereplő kezében összpontosul az OI-k többsége.

Növekvő trendet mutat a Bitcoin OI

Hétfő óta jelentős növekedésen ment keresztül a Bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price , közel 5%-os értéknövekedésével ismét megközelítette a 72 000 dolláros szintet, mely az utolsó komoly ellenállás lehet egy csúcsdöntési kísérletben. Cikkünk írásakor a Bitcoin árfolyama 70 900 dollár körül kereskedik, a hirtelen felfutás mögött pedig első sorban a tőkeáttétel nélküli és tőkeáttételes pozíciók bikás trendje áll.

A Bitcoin OI, vagyis a nyitott pozíciók olyan tőkeáttételes pozíciók, opciók vagy határidős ügyletek – röviden, származékos ügyletek – melyek még nem kerültek lehívásra, nem teljesültek. Az elmúlt három napban a Bitcoin OI-ja több mint 2 milliárd dollárral nőtt, a kereskedési aktivitás és piaci érdeklődés fokozódása következtében pedig a CoinGlass adatai alapján elérte a a 38 milliárd dollárt.

Bitcoin OI alakulása az elmúlt hetekben, forrás: CoinGlass

A központosított tőzsdék mellett a Chicago-i tőzsdén, a CME-n is jelentős növekedést mutatott a Bitcoin határidős ügyletei iránti érdeklődés, mely elérte a 10 milliárd dollárt. Ez a legmagasabb érték 2021 novembere óta. A CoinDesk elemzése szerint a határidős piacon tapasztalható erős elkötelezettség hosszú távon növelheti az eszköz árfolyamát.

Az OI növekedésében rejlő kockázat

Annak ellenére, hogy a Bitcoin OI-jának hirtelen megugrása és a pozitív finanszírozási ráták fennmaradása további árfolyam-növekedéshez vezethet, egyes elemzők aggodalmukat fejezték ki a trenddel kapcsolatban. A BitLab Akadémia igazgatója, Kelly Kellam kifejtette, hogy a Bitcoin OI-jának hirtelen megugrása gyakran szokott erőteljes ármozgáshoz vezetni, rendszerint ellentétes irányban.

Kellam szerint a nagy mennyiségű OI potenciálisan növelheti a volatilitást, különösen akkor, ha az OI-k többsége néhány kereskedő kezében összpontosul, és ezek a befektetők stratégiát módosítanak. Ez az irányváltás nyomást helyezhet az általános tőzsdei hangulatra is, főleg akkor, ha a kereskedők az OI-t jelzésnek használják pozícióik felvételére.

Amennyiben ez megtörténik és a Bitcoin árfolyama 68 000 dollár alá zuhanna ismét, úgy nagyjából 2 milliárd dollárnyi long pozíció kerülne azonnali likvidálódásra, ez pedig tovább súlyosbítaná a korrekció mértékét. Egyes technikai elemzők szerint ebben az esetben 65 000 dollár körül találna támaszt a Bitcoin árfolyama.

Jelentős a Bitcoin ETF beáramlása

A Bitcoin pozitív prémiumát érdemes a tőkeáttétel nélküli irányból is megvizsgálni, pontosabb képet kapva arról, hogy a spekulánsok mellett az elkötelezett Bitcoin-holderek hogyan gondolkoznak a történelmi csúcs közelében. Ennek mérésére a spot Bitcoin ETF az egyik leginkább kézenfekvő mutató.

A Fairside Investors adatai alapján már több mint 15 kereskedési napja pozitív nettó beáramlást tapasztalhattunk a januárban jóváhagyott, hagyományos eszközök esetében. Az elmúlt két kereskedési napon közel 1,4 milliárd dollárnyi tőke áramlott be az eszközökbe, melyek közül kiemelkedően teljesít a BlackRock IBIT-je és a Fidelity FBTC-je. Külön öröm, hogy a Grayscale GBTC termékének a kiáramlása jelentősen alább hagyott az elmúlt hetekben, 100 millió dollárt meghaladó kiáramlást csupán két alkalommal tapasztaltunk a vizsgált időszakban.

A piac stabilizálódásával egyesek egy új Bitcoin-árfolyam csúcsról kezdenek beszélni, mely valahol a 74 – 80 000 dolláros tartományban érhet célt.