Európa legnagyobb Bitcoin bányásza tőzsdére vonul

Európa legnagyobb Bitcoin bányászcége, a Northern Data AG bejelentette, hogy jelentős tőzsdei bevezetést (IPO) tervez az Egyesült Államokban, 10 és 16 milliárd dollár közötti értéken. A tőzsdei bevezetés, amelyet a Nasdaq tőzsdén hajtanak végre, a tervek szerint 2025 első felében zajlik majd és a nyilvános bevezetés előtt kisebbségi részesedést is eladhatnak a befektetőknek. A hír bejelentését követően a Northern Data részvényei a XETRA tőzsdéjén több mint 5%-kal emelkedtek, és 25 eurós szintre léptek. Ez a pozitív piaci reakció azt jelzi, hogy a befektetők erősen bíznak a vállalat jövőbeli kilátásaiban. A cég először 2021-ben beszélt a tőzsdei bevezetésről, de akkor elállt tőle.

A Northern Data erősen diverzifikál, de elkötelezett a Bitcoin-bányászat mellett

A közelgő tőzsdére lépés a Northern Data két kulcsfontosságú üzletágára épít. Egyrészt ott a Taiga, amely a vállalat felhőalapú szolgáltatásait kezeli, és az Ardent, amely az adatközpontokat kezeli. Mindkét egység kulcsfontosságú a Northern Data stratégiája szempontjából, amelynek célja az is, hogy profitáljon a gyorsan bővülő mesterséges intelligencia ágazatból. Valószínűleg azzal, hogy a Northern Data az AI-ra és a felhőtechnológiára összpontosít a bevezetés kapcsán, valószínűleg a korábbi szabályozói kihívásokat igyekszik kezelni. Mert kriptos cégek korábbi tőzsdei bevezetési kísérletei komoly szabályozói akadályokba ütköztek korábban. A vállalat diverzifikálta tevékenységét a mesterséges intelligencia (AI) és a felhőalapú számítástechnika felé, reagálva a Bitcoin-bányászat csökkenő jövedelmezőségére és a többi területben rejlő lehetőségekre. 2023 novemberében 610 millió dolláros adósságfinanszírozást kapott a Tether-től. A befektetés célja a Northern Data AI és felhőalapú számítástechnikai tevékenységeinek megerősítése volt. A finanszírozás a két vállalat között 2023 szeptemberében bejelentett stratégiai partnerséget követte. A

Northern Data elmozdulása a bányászat irányából az AI és más lehetőségek felé iparági trendet is mutat. Mivel a Bitcoin-bányászat jövedelmezősége csökkent, számos vállalat, köztük a Core Scientific és a Hut 8 Corp. új bevételi források után kénytelen nézni. Miközben azonban a Northern Data diverzifikálja üzleti tevékenységét, továbbra is elkötelezett a Bitcoin-bányászat mellett is. A Peak Mining, a vállalat amerikai székhelyű Bitcoin-bányászati egysége, közel 700 megawattos, nagy teljesítményű számítási adatközpontjaival jelentős részét képezi tevékenységének. A Peak Mining 2023-ban 2298 BTC-t bányászott, több mint 64 millió dollár bevételt termelve annak ellenére, hogy a termelés 18%-kal csökkent az előző évhez képest.