58 000 dollár alatt a Bitcoin, április után először!

Június eleje óta konstans esik a Bitcoin árfolyama, a múlt hétvégi próbálkozástól eltekintve rég nem látott lejtmenetben a világ vezető kriptovalutájának az értéke. Az értékcsökkenés mögött első sorban nem fundamentális problémák, hanem makrogazdasági hatások állnak, melyek felerősödnek a gyengébb intézményi aktivitás hatására.

A Bitcoin árfolyama egészen 57 800 dollárig esett vissza, melyre nem volt példa az április végén tapasztalt Izrael kontra Irán feszültség óta. Nézzük, mi áll az esés hátterében, és hol találhat támaszt a „digitális arany” árfolyama.

Szakad a piac, közel 5%-os az esés

A kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja közel 5%-ot csökkent, miután ma hajnalban egy nagyobb áresésnek lehettünk szemtanúi. A Bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price órák alatt esett közel 4%-ot, ezzel érintve a 57 500 dolláros szintet egy pillanatra, melyre április vége – május eleje óta nem volt példa.

A világ vezető kriptovalutája mellett az Ether ETH Price ETH Price 4,5%-ot, a BNB BNB Price BNB Price 6%-ot és a SOL SOL Price SOL Price is közel 10%-ot veszített értékéből az elmúlt 24 órában, ugyanakkor több altcoin 12% feletti értékvesztést realizált. Ezzel az áreséssel ismét 2150 milliárd dollárra esett vissza a teljes piaci kapitalizáció. Érdemes kiemelni a Worldcoin-t ($WLD), mely az egyetlen altcoin pozitív egynapos teljesítménnyel, bár az elmúlt héten a WLD árfolyama is több mint 12%-ot esett.

A korrekció okai

A piac konstans csökken június eleje óta, azonban az okokat szerencsére nem egy black swan eseményben, vagy egy fundamentális problémában kell keresni. Júliusban a Mt. Gox-botrány károsultjainak megindult a kifizetése, melynek során közel 8,5 milliárd dollárt osztanak szét a károsultak között a hónapban, ez pedig jelentős eladói nyomást zúdít az egyébként is gyenge lábakon álló iparágra.

A nyárnak köszönhetően visszaesett az intézményi aktivitás, az amerikai spot Bitcoin ETF az elmúlt hetekben jelentősen kisebb forgalmat generált, mint tavasszal. A Fairside Investors adatai alapján az elmúlt hét kereskedési napból csupán egyszer érte el a 100 millió dolláros forgalmat az eszköz, előtte pedig öt kereskedési napon is átlagosan 120-130 millió dolláros nettó kiáramlást tapasztalt az eszköz.

Azok a befektetők is pórul jártak, akik a spot Ethereum ETF tényleges kereskedése előtt tőkeáttételes pozíciót vettek fel, bízva az árfolyamok emelkedésében. A CoinGlass adatai alapján az elmúlt 24 órában közel 250 millió dollárnyi long pozíciót kellett bezárni, melyből 65-65 millió dollárt tett ki a Bitcoin és az Ethereum.

Kriptovaluta-likvidációs térkép az elmúlt 24 órából, forrás: CoingGlass

A Bitcoin árfolyam-előrejelzése

Bár július történelmileg mindig erős hónap volt a Bitcoin számára, most a felhalmozódó iparági kihívások miatt egyelőre a vártnál nehezebben indul a második félév a „digitális arany” számára.

A Bitcoin árfolyamának grafikonja, forrás: TradingView

A Bitcoin árfolyama szűk tartományban kereskedik február óta, azonban a ma tapasztalt áresésnek köszönhetően ebből a tartományból kiszorult. Legutóbb április végén történt ilyen, ekkor egy közel kéthetes felfutás kezdődött, sokan pedig egy új árfolyamcsúcs-döntésben reménykedtek.

Most a Bitcoin számára mindennél fontosabb lenne a 60 000 dolláros lélektani határ visszaszerzése, stabilizálva az árfolyamot. Ezt követően 66 500 dollárnál található az az ellenállás, melynek az áttörése és megtartása előmozdíthatná a csúcsdöntési kísérletet.