Blokkláncra migrál a vezető londoni tranzakciós hálózat

A londoni székhelyű Calastine befektetési alapokat kiszolgáló tranzakciós hálózat a teljes elszámolási rendszerét a blokkláncra migrálja 2019 májusig.

A Financial Times vasárnapi cikke szerint a több mint 1700 intézetnek (köztük a Morgan Stanley eszközkezelési osztályának) tranzakciós szolgáltatásokat nyújtó Calastine az átállástól mintegy 3.4 milliárd fontnyi költségmegtakarítást vár a forráselosztás terén.

A Calastone elszámolási rendszere továbbra is manuális, és a vállalat honlapja szerint ez több mint 9 millió tranzakciós üzenetet és körülbelül 217 milliárd dollárnyi tranzakciós volument jelent havonta a vevők, eladók és disztribútorok között. A blokklánc-alapú elszámolástól a folyamatok automatizálását, valamint olcsóbb és hatékonyabb elszámolást vár miután a feleknek nincs szüksége több alkalommal ugyanazt az információt elküldeniük.

Hogy fektess ICO-kba? Olvasd el útmutatónkat

2017 júniusában a Calastone már bejelentett egy sikeres koncepcióhatékonysági tesztet egy elosztott piaci infrastruktúrára, és akkor már megemlítette sajtóközleményében, hogy 2019-ben a rendszerét egy privát, engedélyköteles blokklánc hálózatra szándékozik migrálni.

“A blokklánc-alapú piactér azt jelenti, mentesülünk a működési elégtelenségektől, teljesítménynövekedést és nagyobb megtakarításokat realizálunk – win-win mindenkinek,” nyilatkozta akkor a Calastone igazgatóhelyettese Ken Tregidgo.

Még februárban a Calastone azt becsülte, a globális befektetési alap piacának blokkláncra migrálása mintegy 2.5 milliárd dolláros költségmegtakarítással járna.

Az eszközkezelési piac többi tagja is tervezi alapkezelői tranzakcióinak blokklánc platformokra telepítését. 2016 elején 5 vezető brit alapkezelő, benne az Aberdeen Asset Management és az Aviva Investors működött együtt egy blokklánc-alapú kereskedési rendszer kialakításában.

Múlt év decemberében pedig az amerikai befektetési alapkezelő Vanguard jelentette be az okos szerződések bevezetését egyes üzleti tevékenységeinél. A Nasdaq és a svéd SEB bank 2017 szeptemberében már szintén tesztelt egy befektetői alap kereskedési blokklánc platformot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük