Itt a tranzakciós “Blitz” lista, avagy, melyik hálózat utalja a leggyorsabban a kriptódat?

A díjakon kívül a tranzakciós sebesség is az egyik prioritása a kriptopénzeknek. Minél gyorsabb a blokklánc vagy a digitális könyvviteli technológia – amely nagyszámú tranzakciót képes feldolgozni – annál valószínűbb, hogy népszerű platform lesz. Egy gyors tranzakciós sebességgel rendelkező hálózat pedig kihívást jelenthet a hagyományos szolgáltatók, így a Visa számára is. Lista a legfontosabb kriptopénzek teljesítményéről.

Tranzakciós sebesség – top kriptopénzek

Bitcoin

bitcoin

A Blockchain.info adatai szerint a Bitcoin jelenleg körülbelül 3 tranzakciót dolgoz fel másodpercenként és becslések szerint ez a szám elérheti akár a 7-et is. A tranzakció megerősítésének ideje 10 perc körül van.

Ethereum

ethereum

Az okos szerződést feltaláló kriptopénz 15-20 tranzakciót tud másodpercenként kezelni. Az ETH Gas Station weboldalán tudunk tájékozódni a megerősítési időről, ez jelenleg 2 perces feldolgozást vesz igénybe.

Ripple

ripple

A Ripple másodpercenként 1500 utalást képes kezelni és a feldolgozási idő kb. 4 másodperc. A Ripple csapata szerint hálózatuk felülmúlhatja akár a Visa teljesítményét is. 2017. júliusában a fejlesztők bejelentették, hogy a rendszer képes másodpercenként akár 50 ezer tranzakciót is kezelni, azonban erről nincsenek hivatalos adatok, vagyis egyelőre úgy tűnik, hogy ezt az értéket még nem tesztelték valós környezetben.

Bitcoin Cash

bitcoincash

A BCH nagyobb méretű blokkot használ mint a Bitcoin, a gyorsabb és olcsóbb utalások elérése érdekében. Jelenleg kb. 61 tranzakciót kezelnek másodpercenként és a megerősítési idő 60 perc körül van a Kraken váltó adatai szerint. A BCH blokkideje 10 perc.

EOS

eos

Az EOS egy ERC20 token, amely június elején tervezi elindítani saját blokkcsatornáját. Mivel azonban még mindig ethereum-alapú ezért az Ethereum hálózaton keresztül történnek a tranzakciók. A feldolgozási idő általában 6 percet vesz igénybe, szintén a Kraken adatai alapján.

Litecoin

litecoin

Az LTC másodpercenként 26 utalást képes kezelni, a SegWittel pedig 56-ot. A megerősítési idő átlagosan 30 perc a Kraken váltónál. A Litecoin hálózat blokkideje 2.5 perc.

Cardano

cardano

A Cardano hálózata kb. 5-7 utalást bonyolít le másodpercenként, az időt illetően nincsenek pontos részletek, azonban a felhasználók visszajelzései alapján mintegy 3-5 perc a visszaigazolás ideje.

Stellar

stellar

A hálózat másodpercenként 1000 utalást kezel és a feldolgozási idő becslések szerint 2-5 másodperc. A Stellar a Ripple forkja, ami még 2014-ben történt, és a csapat azóta számos változtatást hajtott végre a platformon.

IOTA

iota

A valós idejű IOTA főkönyvi stressz tesztek azt mutatják, hogy a hálózat 3 utalást dolgoz fel másodpercenként és a megerősítési idő általában 2 perc.

NEO

neo

A NEO mögött álló fejlesztők szerint a rendszer másodpercenként 1000 utalásra is képes, valamint a technológiájuknak köszönhetően ez elérheti akár a 10 ezret is, erről azonban nincsenek hivatalos bizonyított adatok. A feldolgozási idő jelenleg 15-20 másodperc.

Monero

monero

A Monero esetében nehéz megállapítani a pontos számot, a visszajelzések szerint kb. 4 tranzakcióra képes másodpercenként. A visszaigazolás időtartama 30 perc a Kraken váltón.

Dash

dash

A fejlesztő által végrehajtott frissítéseknek köszönhetően a Dash másodpercenként 48 tranzakciót tud feldolgozni, erre pedig 2-10 percet kell várni.

Tron

tron

Az EOS-hoz hasonlóan a Tron is egy ERC20 token, így szintén az Ethereum hálózatától függenek, a megerősítési idő jelenleg 6 perc. A Tron saját blokkhálózatot indít június végén, amellyel nagyobb sebességbe szeretnének kapcsolni.

NEM

nem

A NEM megalkotói másodpercenkénti 100 tranzakciót ígérnek és a feldolgozási idő általában 1-2 perc.

Qtum

qtum

Másodpercenként 60-70 utalás a Qtum jelenlegi teljesítménye és 4-5 percet vesz igénybe.

A jövőt illetően pedig nincs megállás, a felsoroltak és a listán nem szereplők közül sokan olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek még több tranzakciót képesek feldolgozni másodpercenként és remélhetőleg a munka és tesztelések meghozzák gyümölcsüket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük