Nem tud leállni a szerről: Trump még több dollárt akar nyomtatni

Ha így folytatódnak a dolgok a világpolitikában és a hagyományos pénzpiacokon, akkor a bitcoin és a kriptovaluták lesznek a következő év de facto menedékeszközei.

A legfrissebb botrányt újfent az USA szókimondó elnöke szolgáltatta, aki július 3-án a Twitteren árfolyam manipulációval gyanúsította meg az Európai Unió és Kína kormányát.

Trump elnök szerint a két vezető hatalom akcióinak kompenzálására a legjobb megoldás, ha az Egyesült Államok is elkezd még több dollárt nyomtatni.

A tweetek amiatt is aktuálisak, hogy az amerikai elnök elkezdett intenzíven a Federal Reservenél, az USA központi bankjánál lobbizni, hogy az tartsa alacsonyan a kamatlábakat és kezdjen mennyiségi könnyítésbe (QE). A mennyiségi könnyítés, angolul quantitative easing, annyit jelent, hogy a központi bank többlet dollárokat nyomtat, amit az ország gazdaságába forgat vissza, például államkötvények vásárlásába.

Trump szerint a QE és az alacsony kamatlábak adják Kína gazdasági erejét és egyben veszélyeztetik az amerikai gazdasági dominanciát. Jerome Powell azonban, a frissen kinevezett központi banki elnök, egyelőre nem adja a derekát, és szerinte szó se lehet kamatcsökkentésről vagy újabb QE programról.

Trump ennek ellenére rendszeresen előveszi a dollár leértékelését a tweetözöneiben, ami azt indukálja, hogy a dollár, jüan és euró mesterséges leértékelései és a devizaháború lehetősége kezdenek fő beszédtémává válni a nemzetközi politikai életben. Ugyanakkor, ami sajnálatosan rossz a hagyományos piaci befektetőknek,  az ugyanannyira üdvös az alternatív fizetőeszközök preferálóinak, különösen, ha még tovább eszkalálódik a devizaháború.

Dollárt a mélybe, bitcoint a Holdra?

A dollár világgazdaságban betöltött dominanciája egyelőre megkérdőjelezhetetlen, azonban például a Fed állítólagos függetlenségének csorbítása, Trump akaratának érvényesítése a monetáris politikában könnyen visszaüthet és a dollár világban betöltött pozíciójának átértékeléséhez vezethet a világ több részén is.

A folyamatokra rájátszanak a gazdasági szankciók Oroszország, Irán, Kuba és Venezuela ellen és az egyre nagyobb fokozatra kapcsoló kereskedelmi háború az USA, Kína és az EU között. Kuba a napokban, míg Oroszország korábban néhányszor már felvetette, hogy az USA szankciók kikerülése végett nem riad vissza egy nemzeti kriptovaluta bevezetésétől sem. Iránból szintén érkeztek hasonló kommentárok.

Persze a dollár világdominanciája nem válik egyik napról a másikra semmissé, de a visszaszorulásán és de-dollárizáción dolgozó erők már aktiválták magukat.

Rosszabb esetben a dollár halványuló dominanciája a kínai jüan és az euró világban betöltött szerepének erősödéséhez vezet és kialakul egy többpólusú devizarendszer, ahol egymással versenyző regionális menedékeszközök próbálják magukhoz csábítani a világ befektetőit. Jobb esetben pedig, párosulva a lentről építkező és maturáló kriptopénz forradalommal egy paradigmaváltás zajlik le a döntéshozók agyában és az inflációs fiskális politika átadja a helyét a deflációs, decentralizált digitális devizák korának, ahol a Bitcoin, mint a legismertebb, bizonyított és konzervatív fejlesztéseket folytató eszköz válhat egy új globális menedékeszközzé.

Bitcoin, a bölcsek pénze

A Fed korábbi elnöke, Ben Bernanke korábban azt nyilatkozta, hogy a dollár legfőbb előnye, az értékállósága. Egy elhúzódó instabilitás tehát még erősebben rávilágít a Bitcoin stabilitására és megbízhatóságára, ami a befektetőket arra ösztökélheti, hogy felminősítsék a BTC szerepét a portfóliójukban.

Közben nem szabad elfelejteni, hogy   összehasonlítva például a Forex piacokkal CSAK 10 éves technológiáról és értékőrzőről/fizetőeszközről van szó, és ennek ellenére már most komoly menedékeszköz szerepet harcolt ki magának.

A tavasszal a Delphi Digital piacelemző cég publikált egy jelentést, amiben a Bitcoin teljesítményét tárgyalja a hagyományos befektetési eszközökkel és menedékeszközökkel szemben, mint például az amerikai államkötvényeket, aranyat vagy a japán jent.

A vállalat elmondta:

“Szemben az elmúlt évekkel a Bitcoin nem reagált a kockázatos eszközpiacokon zajló eladási hullámra, bár a piaci volatilitás várakozások magasabbak. Még korai győztest hirdetni, de a BTC nem-korreláló természete ezidáig bevált.”

A jövő kiszámíthatatlan, de a forrongó hagyományos piacokkal szemben a Bitcoin eddig bevált és ha így folytatja, akkor hamarosan a top ligás befektetési eszközökkel fog már mérkőzni.

Trump elnök pedig az inflációs retorikájával csak újabb fát dob a tűzre, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük