Tudósítás a BTC Prague konferencia FŐ színpadának eseményeiről – 1. rész

Az eddigi legnagyobb európai Bitcoin konferencia Prágában került megrendezésre június 8-10. között. A nagyközönség számára két napra szerveztek előadás és beszélgetés sorozatot. Az alábbi cikkben a pénteki első nap a FŐ színpadon angol nyelven elhangzott eseményeinek összefoglalóját találod.

Mivel a délelőtti szekció előadásait és beszélgetéseit felkonferáló, civilben Cointelegraph szerkesztő Joe Hall köszöntőjét lekéstem, mert azt gondoltam, úgysem kezdik el időben, számomra a pénteki nap nagy eseményei Erik Dale lendületes beszédével kezdődtek. Azt fejtette ki bővebben, hogy miért és ki számára “Fuck you money” a Bitcoin. Tömören a hierarchikus felépítésű központosított társadalom irányítói számára, mivel a Bitcoin lassan de biztosan kiveszi a kezükből a kontroll hatalmát.

A Bitcoin hálózatra – mint első rétegre – épülő, második réteget képező technológiák közül a konferencia résztvevőinek többsége ismeri és használja a villámgyors bitcoin fizetést biztosító Lightning Network-öt. Ezen a konferencián egyébként minden termékért és szolgáltatásért lehet így fizetni, kezdve a jegyvásárlástól a büféken és éttermen keresztül egészen a Bitcoin logós baseball sapkákig. Sokakkal együtt minden adandó alkalommal én is éltem a lehetőséggel, és fantasztikus élményt nyújtott. A Liquid Network egy kevésbé ismert technológia még a régi motoros bitcoinerek számára is. Erről szólt a következő előadás. Lényegében a Liquid Network teszi lehetővé, hogy a Bitcoin blokkláncra épülve olyan pénzügyi eszközöket bocsássanak ki, mint például a kötvények, ezáltal megvalósítva, hogy a bitcoin ne pusztán globális fizetőeszközként illetve befektetési eszközként működjön, hanem fokozatosan rá épülhessen az új komplett globális pénzügyi-gazdasági rendszer.

Az előadások között Joe Hall nagyon jól megmozgatta a közönség energiáit. Volt rövid dokumentumfilm vetítés is, aztán a Lightningról egy felejthető prezentáció, majd egy szintén kevésbé izgalmas beszélgetés a második rétegű technológiákról általában. Közben egyre több résztvevő érkezett a helyszínre, számomra meglepően sok gyerekkel (hason cipelt, babakocsis és önjáró üzemmódban egyaránt).

Volt egy egész jó beszéd a Bitcoin node futtatás fontosságáról, aztán Alex Svetski beszélt egy készülő könyvről Bitcoin kultúra témában. Ezt követően a Vexl applikációról adott elő egy cseh hölgy, mely KYC (Know Your Customer) mentes bitcoin vásárlást tesz lehetővé peer-to-peer módon, tehát összeköt közvetlenül olyan felhasználóval, aki épp eladni akar bitcoint, valamint ez az új alkalmazás egyben non-custodial wallet is, azaz olyan tárca, mely a benne tárolt bitcoin felett teljeskörű önrendelkezést biztosít. Tehát a legtöbb bitcoin váltást lehetővé tevő exchange illetve kriptotőzsdei szolgáltatással ellentétben ily módon a privát kulcsot a felhasználó kezeli. Ez azért fontos, mert gyakorlatilag azé a bitcoin, aki annak a privát kulcsát kezeli. Az előadást mondandója nagyon jó volt, és egy ütős videóval zárult.

Egy beszélgetés következett szintén “P2P & No KYC” gyakorlati alkalmazásokról. Juraj Bednar felhívta arra a figyelmet, hogy eleve gáz, hogy minden egyes KYC bitcoin vásárlásnak teljesen részletes naplója van. Ilyen például a Coinbase-en, Binance-en és egyéb ismert kriptotőzsdéken való tranzakció, ahol ugyebár a pénzmosás elleni védekezés jegyében kizárólag úgy juthatunk bitcoinhoz, ha előtte majdnem minden egyes személyes adatunkat megadjuk annak a cégnek. Persze a gyakorlatban ez csak abban az esetben gáz, ha ill. amikor az adott ország hatóságai ellenségesen lépnek fel a bitcoinerekkel szemben, de ugye már láttunk ilyet valahol, ráadásul az utóbbi években európai uniós politikusaink több fronton intenzíven ügyködnek a bitcoin adaptáció megnehezítésén, a jegybankárokról nem is beszélve. Juraj jó onboarding appnak mondja a Vexl-t, tehát a bitcoinnal ismerkedők számára könnyen kezelhető ugyanakkor biztonságos.

Marek Palatinus szerint fontos, hogy egyre többen egyre több szolgáltatásunkért bitcoin fizetségre tegyünk szert, ugyebár egymástól. Ezáltal bátrabban fizetünk vele rendszeresen, mivel eközben összességében még napjaink viszonylag alacsony árfolyamán sem csökken személyes bitcoin egyenlegünk, hanem szépen gyarapodik. Saját bevallása szerint az ő bevételeinek nagy része bitcoin, és bátran fizet vele, ahol csak elfogadják.

Amúgy kőprofi a rendezvény. A színpadi világítástechnika is, a hangosítás is, flottul megy minden, sok büfé van, elég és kulturált állapotú mosdó, lehet ingyen vizet inni sok ponton. Mindenki szuper kedves és mosolyog.

Anita Posch arról beszélt, hogy a Bitcoin erősíti Afrikát, Afrika pedig a Bitcoint. A zimbabwei dollár nagyon durván értéktelenedik az utóbbi 4 évben. Durván kihasználják a helyi erők a lakosságot, és sajnos sokan a Binance-en tartják a bitcoinjukat. Sok lakosnak eleve nincs bankszámlája, és egyre többen önként lemondják a kereskedelmi banki szolgáltatásokat. Nyugati társaival együtt a helyi oktatást elősegítendő támogatják az afrikaiakat például saját podcastok ingyenes tárhelyszolgáltatásának nyújtásával.

Nagy kedvencem, Ben Perrin alias BTC Sessions előadása következett Bitcoin kontra kanadai kormány témában. A békés kamionos tüntetés résztvevői számára gyűjtött több mint 10 millió kanadai dollárnyi adományt fagyasztottak be mielőtt a bitcoin adománygyűjtés indult. Aztán sajnos a bitcoin adományoknak csak a 70%-a jutott el azokhoz, akiknek szánták, mert 30%-át sajnos le tudták foglalni a hatóságok, terrorizmusra és társaikra hivatkozva (miközben a nemzetközi sajtó szinte teljesen hanyagolta az egész kanadai). Ben vállalja a felelősséget, hogy rajta múlt ez utóbbi szerencsétlenség, amiért nyilvánosan bocsánatot kért főleg azoktól, akik az adományokat küldték, és előadása lényege az volt, hogy hogyan tudjuk ezt kiküszöbölni a jövőben. Nagyon részletesen kifejtette a tökéletesen alaposan átgondolt és kidolgozott folyamatot. Nem megyek a részletekbe, számomra lenyűgöző volt, ahogy a méltán népszerű oktatóvideóinak precíz és érthető stílusában a színpadon lenyomott egy több ezer embert érdeklő vázlatos oktatást. Egyúttal kivetítette a youtube csatornáján elérhető legújabb lejátszási lista linkjét, mely által egy videó sorozat keretein belül megtanítja bárkinek a részleteket. Megérdemelten óriási tapsot kapott érte.

Aztán Joe Hall leköszönt, és átadta a mikrofont Peter McCormack-nek, a méltán népszerű What Bitcoin Did podcast házigazdájának, aki a délutáni szekció előadásait és beszélgetéseit volt hivatott felkonferálni. Joe búcsúzóul beharangozta, hogy néhány napon belül posztol egy új dokumentumfilmet a Cointelegraph youtube csatornáján.

Egy beszélgetést kihagytam, míg néhány sat-omat indonéz vegán ebédre cseréltem. A fizetés villámgyors volt, az élményszámba menő táplálkozás maga kevésbé. Aztán a Human Rights Foundation ismertette, hogy mit csinálnak. Lenyűgöző tevékenységükből most annyit emelnék ki, hogy ők szervezik a június 13-15. között, tehát pár napon belül esedékes – amúgy évente ismétlődően megrendezett – Oslo Freedom Forum rendezvényt, mely által olyan országok kiszolgáltatott lakosságának nyújtanak segítséget, akik autoriter hatalom elnyomása alatt élnek.

BTCxZelko beszélt a privacy fontosságáról, veszélyekről és védelmi eszközökről. Mi mint közönség elég egybehangzóan egyetértettünk vele, hogy a privacy nem csak a bűnözők számára fontos. Szó volt a Bitcoin node üzemeltetés jelentőségéről, speciális operációs rendszerű (CalyxOS, GrapheneOS) privacy telefonok használatáról, No-KYC bitcoin vásárlás különböző módjairól. Ezt követően az együttműködő tranzakciók fajtáit ecsetelte. Hangzatos mondata volt, hogy “Privacy is a Human Fight, not a Human Right”. Nem meglepő módon RoninDojo nevű cégének saját terméke kínálja a fent említett szolgáltatásokat. Hozzáfűzte, hogy lehet, hogy jelenleg úgy látjuk, hogy nincs ezekre szükségünk, de lehet, hogy annak is eljön az ideje, hogy meggondoljuk magunkat.

Bitcoin educators academy indul októberben. Az ezt szervező AmityAge nevű cég mottója: born to fix the money.

Ezt követően teljesen megtelt az előadóterem, mivel közelgett Michael Saylor és az őt orange pillező Eric Weiss általam is izgatottan várt beszélgetése. A Microstrategy mint a Bitcoin legkomolyabb intézményi befektető cégének fejeként Saylor beszélt arról, hogy a korábban meglehetősen szkeptikus és időnként ellenséges véleményének hangot adó Wall Street, Bloomberg és CNBC is kezd rájönni, hogy mi valójában a Bitcoin, miközben világszerte egyre többen kiábrándulnak a versenytársként tetszelgő altcoinokból, ami egyrészt jót tesz a bitcoinnak mint pénzügyi eszköz globális elfogadottságának, egyre több tőke fog átáramolni gyengébben teljesítő befektetési eszközökből, egyre több shitcoiner – akik amúgy szeretik a Bitcoint is – csatlakozik az elkötelezett bitcoin maxikhoz, mi pedig tárt karokkal fogadjuk őket (is). Egyre többen felismerik, hogy a Bitcoin sokkal több mint spekulációs eszköz, és hogy nem csak maga a pénzügyi eszköz egyedülállóan forradalmi, hanem a hátterét biztosító, egyetlen igazán decentralizált Bitcoin hálózat a legütősebb pénzügyi hálózat, ami valaha létezett. 5 “csoportról” is beszélt: a tagadókról, akik szerint a bitcoin egy életképtelen átverés, mely nézet már majd mindenki számára idejétmúltan nevetséges; betiltástól félőkről és másokat is attól féltőkről, akikről immár beigazolódott, hogy nem volt igazuk; befektetők, akik közül a kitartó, elkötelezett hodlerek pluszban vannak, a shorterek sorjában leégtek; tech gurukról, akik régóta látják a nagy lehetőséget a bitcoinban; a Bitcoin maxikról, akik pedig tudják, hogy a pozitív társadalmi változások alapja a Bitcoin. Hangot adott azon véleményének, hogy nem szükséges megválniuk egyéb befektetéseiktől, mivel az igazán értékes dolgok jól megférnek egymással. Itt példaként az ingatlant és a jól teljesítő technológiai részvényeket említette meg. A 45 perces beszélgetés folyamán végig izzott a levegő, sokan a földre is leültek a csarnok közepén szabadon hagyott folyosón, hogy közel lehessenek a színpadhoz. Saylor megköszönte a bitcoinerek közösségének odaadó támogatását, és megosztotta, hogy ő ennek köszönhetően élvezi igazán a közös küldetésünkön való egyre intenzívebb tevékenykedést.

Eszméletlen ováció közepette mindenki felállva tapsolt. A színpadról leköszönve visszaterelték Saylorékat a rendezvény főszervezői, és lőttek velük egy selfiet háttérben az eufórikus hangulatú közönséggel vagyis a Bitcoin közösség kemény magjának megjelent több ezernyi tagjával, akik a világ legkülönbözőbb pontjairól gyűltek egybe.

Meglovagolva a rendkívüli hangulatot egy 12 éves Bitcoin maxi lány beszéde következett. Eszméletlen komolyan tolja. Kijelentette, hogy neki soha nem lesz bankszámlája. Emelem kalapom előtte és a szülei előtt. Ehhez képest én kispista maxi apa vagyok.

Majd egy osztrák srác beszélt cooperative connectivity témában. Először fizikailag nem voltam jelen, aztán pedig figyelmileg, de úgy éreztem, hogy nem hagytam ki fontos momentumot.

Öt különböző nemzetiségű youtube-os Bitcoin podcaster beszélgetése következett. Többen közülük túl vannak shitcoinerkedésen is, és nagyon élvezik áldásos hatásait. Részlegesen figyeltem az ő beszélgetésük első részére, mert közben jegyzeteltem a Saylor eseményről az emlékeimet, de Roman Rehertől elcsíptem néhány ütős mondatot. Lényegében kapnak hideget-meleget, miközben élvezik a munkájukat, a nézettségük folyamatosan növekszik. Jól láthatóan az operatőrök is élvezték itt a melót, és közben sokat mosolyogtak, nevetgéltek. Az olasz srácnak az olasz médiával meglehetősen rossz tapasztalatai vannak, szerinte hol szándékosan, hol tájékozatlanságból állítanak Bitcoinnal kapcsolatos sületlenségeket. A cseh és a német srácnak manapság végre jobb tapasztalatai vannak, irányukban illetve a Bitcoin irányába egyre nyitottabbak a helyi mainstream riporterek és újságírók. A spanyol srácnak is rossz tapasztalatai vannak, de vigasztalja, hogy a mainstream tévé híradók nézettsége folyamatosan csökken, míg a youtubereké növekszik. A francia srác tapasztalatai is rosszak. Egységesen biztattak minket, hogy csináljunk mi is egyre több jó anyagot, főleg azokban az országokban illetve azon nyelveken, ahol nagyon nagy a zaj. Azt tanácsolták, hogy lássuk meg, mi hiányzik a mi nyelvünkön elérhető anyagok sorából, és bátran alkossunk informatív videókat, cikkeket és podcastokat.

Az European Bitcoiners Association összefogja az európai közösséget. Európa adottságai sok tekintetben hasonlóak az USÁ-hoz, ugyanakkor Európában 40 különböző nyelven beszélünk, és ez bizony feladja a leckét az info áramoltatás terén. Összefogást kezdeményeztek ezen a honlapon.

Ezt követően a német Einundzwanzig bitcoiner közösség képviseletében beszélt egy srác. Ők, azaz a német bitcoinerek 2018-ban kezdtek összefogni. Közösségi oktatást végeznek, közösségi podcastjuk és bitcoin only rapjük is van, továbbá havi rendszerességű összejöveteleket szerveznek. Lelkesítenek bennünket hasonló tevékenység szervezésére, mert nagyon náluk rendkívül működik. Közös podcast és youtube csatorna üzemeltetést javasolnak, többen együtt, mert folyamatos erőfeszítést igényel a heti friss tartalom készítése. Nagy erő van a közösségben, az ötletek megosztásában, továbbá abban, hogy merünk egymás előtt megnyilvánulni, véleményeket ütköztetni és kritikát kiváltani egymásból is, mivel természetes, hogy mindenben nem érthetünk egyet. Azt tudjuk kihozni saját összefogásunkból, amit közösen akarunk és következetesen teszünk érte.

Végezetül a szintén népszerű What is Money? show podcast házigazdájaként tevékenykedő Robert Breedlove beszélt “Corruption of money” címmel. Nyomasztóan korrupt világot élünk, amit a korrupt pénz törvényszerűen eredményez, és egyre fokoz. Mindemellett ma hihetetlen optimizmusra van okunk, mert itt a lehetőség, hogy gyökeresen változtassunk ezen világszerte. A fiat pénz manipulálása által a jegybankok gyakorlatilag legálisan meglopják a világ nemzeteit. Ezen intézmények sajnálatos módon leginkább a kizsákmányolásra alkalmasak. Az infláció a tömegek folyamatos meglopásának legális módja. Ez kihat minden vállalkozásra, minden gazdasági területre, egyaránt kihat az emberi elmére és a szívünkre. Hazugságra, csalásra, egymás becsapására és meglopására ösztönözve a korrupt pénz korrumpálja az egész civilizációt. Napjainkra a túlélési stratégia is együttműködésre ösztönzi az emberiséget, a nemkorrumpálható pénz pedig hatékonyan gyógyítja a szívünket és az elménket is. Ideje a gyógyulásnak, és ebben nagyszerűen támogat minket a Bitcoin.

A rendkívül inspiráló napot azzal zártam, hogy kifelé menet sorsszerűen elcsíptem a kiosonni próbáló, őszintén fáradtnak látszó kedvenc kanadai youtuberemet, Ben Perrint, akit hátulról barátságosan vállba vertem, és rázúdítottam, hogy óriási rajongója vagyok, valamint, hogy a színpadon is király volt, és fantasztikusan lenyűgözőnek tartom, ahogy sok éve kitartó munkával tízezrekeket professzionális oktatásban részesít teljesen ingyen a youtube videóin keresztül. Aztán gyorsan leszálltam róla, mert már jött is a következő rajongó. Majd pihenésre készülve jött egy ötlet, hogy mi lenne, ha a nap során írt jegyzeteimből cikket írnék, és lám.

A mai előadásokról és beszélgetésekről jegyzeteim alapján vasárnap tervezek összefoglalót írni a hazavezető hét órás vonatúton, így az valószínűleg hétfőtől lesz olvasható.

A cikk írója technológia rajongó, 2019 óta napi szinten tanulmányozza a Bitcoint nagyrészt angol nyelvű oktató videók, podcastok illetve konferenciák felvételei és online közvetítésének fogyasztása által, továbbá saját Bitcoin node-ot és Lightning node-ot üzemeltet, és a közelmúltban indított decentri youtube csatornán magyar nyelvű, közérthető oktató videókat oszt vagyis osztok meg az érdeklődőkkel. Célom a Bitcoin magyarországi széleskörű megértésének elősegítése a magyar bitcoinerek összefogása és a magyar nyelvű Bitcoin oktatás együttműködő fejlesztése által. Ha bitcoiner vagy, és keresed az ebben való együttműködés lehetőségét, jelezd szándékodat akár facebook, akár twitter profilomon keresztül, és meghívunk egy magyar bitcoiner telegram csoportba, melynek fő szabálya, hogy ott semmilyen kriptóról, hanem kizárólag Bitcoinról írunk és beszélgetünk.