Megállíthatatlanul terjed a Lightning Network, a közösségi médiát is behálózza

A Bitcoin Lightning Network növekedése organikus, a valós világbeli elfogadás terjedéséből származik. Az új fizetési alkalmazások és az újszerű közösségi média-rendszerek fejlesztése fellendíti az aktivitást. Mint most a Nostr-őrület.

A Bitcoin Lightning Network (LN) kapacitása nemrég átlépte az 5000 bitcoint (BTC), ami minden idők legmagasabb értéke. Bár a teljes likviditása így is kevesebb, mint a DeFi szerződésekben lévő ether (ETH) mennyiségének 0,5 százaléka, az LN kapacitása emelkedő, az okosszerződésekbe zárt ETH mennyisége pedig csökkenő tendenciát mutat. Ez biztató az LN fejlődése szempontjából – írja a Cointelegraph.

Már javult a bányászok sorsa

Miközben a Lightning Network likviditása folyamatosan emelkedett, az FTX összeomlását követően novemberben drasztikusan csökkent a csatornák száma a peer-to-peer hálózaton. Ez a bányászok kapitulációjának, elvándorlásának tudható be, akik a bányászkliensek futtatása mellett párhuzamosan LN-csomópontokat is üzemeltettek.

A bányászok kapitulációja azonban valószínűsíthetően véget ér, és a Bitcoin-alapú alkalmazások, például a nem helyettesíthető tokenek (Bitcoin NFT-k) térhódítása is véget vethet az LN-csatornák fogyásának. A 2023-as év kezdete óta már újra több mint 2000 új csatornával bővült a hálózat.

A Lightning Dél-Amerikában és Afrikában

A Valkyrie Investments szerint a Lightning elfogadása gyorsul a feltörekvő piacokon, például Dél-Amerikában és Afrikában, elsősorban a Strike mobilfizetési alkalmazás erőfeszítéseinek köszönhetően. A cég 2022 decemberében ingyenes LN-alapú átutalási szolgáltatást indított az Egyesült Államokból Nigériába, Ghánába és Kenyába. Később hasonló programot jelentett be a Fülöp-szigeteken is.

A Lightning Network-kapacitás és fontos események időrendben. Forrás: Valkyrie
A Lightning Network-kapacitás és fontos események időrendben. Forrás: Valkyrie, Twitter

Nemrégiben a cég bejelentette a Lightning segítségével folyó dollárfizetéseket, ahol a felhasználók dollárt küldhetnek Strike készpénzegyenlegükből megtakarítási és Visa-képes számlákra. Az alkalmazás a háttérben az amerikai dollárt BTC-re konvertálja, majd a célállomáson újra dollárra váltja át. Mivel az LN gyors és olcsó, a Bitcoin áringadozása miatt keletkező kockázat minimális.

A dollárárutalások horribilis ára

Az USA-ból induló nemzetközi fizetések költségei a bankrendszerben elérhetik a 45 dollárt tranzakciónként, és az átutalások órákig vagy néha napokig is eltarthatnak. Így a felhasználók könnyen előnyben részesíthetik a Strike-alapú fizetéseket a hagyományos átutalási csatornák helyett.

Friss bitcoinárfolyam itt látható

A Lightning-fizetések idén a medvepiac ellenére emelkedtek, péládul az egyik legnépszerűbb Lightning Network-pénztárcán, a Wallet of Satoshin. A Podcasting 2.0 – egy podcast-platform, amely elfogadja az LN-fizetéseket – szintén növekedést regisztrált az alkotóknak küldött borravalók számában – írja a Marty Bent jelentése.

A közösségi média viheti tovább a Lightning-ot

Az LN elfogadását befolyásoló másik tényező a Nostr elindítása lehetett. A Nostr protokoll globális, decentralizált, cenzúrának ellenálló közösségi médiát tesz lehetővé, amelyre médiaalkalmazásokat lehet építeni. A Damus, a Twitter egyik versenytársa is a Nostr-ra épül. A nyílt forráskódú, ingyenes közösségimédia-hálózat gondolata nagy visszhangot keltett az utóbbi időben a kriptópiacon, hiszen olyan Bitcoin-pionírok is, mint Jack Dorsey és Adam Back határozottan támogatják a Nostrt. (Amelynek felhasználótábora gyorsan nő, lásd “6 sikerszagú közösségimédia-alkalmazás a blokkláncon”.)

A Nostr fellendítheti a Lightning Network elfogadását, mivel a Damus (és más szerverek, avagy relay-ek is – a szerk.) integrálta a különböző LN tárcákat, mint például a Wallet of Satoshi, a Strike, a BlueWallet és mások. Kevin Rooke elemző szerint több mint 600 000 felhasználó regisztrált a Nostr-ra. Ez segíthet a felhasználók Lightning-csatlakozásában. A Nostr támogatja a Bitcoin fizetési hálózatot a Zap-on keresztül, amely egy borravaló-adási rendszer (de vannak már fizetős relay-ek is, ahol szintén LN a bevett módszer).

A Lightning lesz a fizetések jövője?

A Lightning Network-nek nincs natív tokenje, de a csomópontok a díjból bevételt kapnak a tranzakciók bonyolításáért és likviditás biztosításáért. Jelenleg azonban ez a jövedelem elhanyagolható – állítja a Coindesk.

A Lightning növekedése organikusnak tűnik, és jó helyzetben van ahhoz, hogy a vezető globális fizetési hálózattá váljon ahogy azt a terület prominens személyiségei megjósolták teszik hozzá.

Kapcsolódó cikkeink:

Íme a Bitcoin-háború nyertese, a Lightning Network

Rengeteg pénzt spórolhat meg, aki a Lightning Networköt választja

A MicroStrategy bejelentette az új Lightning Network alapú szolgáltatásait

Tovább terjeszkedik a Strike, újabb kereskedő számára teszi elérhetővé a Lightning Networköt

3 megabyte méretű blokkokat hozott a Bitcoin blokkláncára az új NFT-őrület

Címlapkép forrása: Pixabay.com