Túl késő már Bitcoint venni?

Kevés érzékenyebb téma van a kriptoközösségen belül, mint a Bitcoin. Kétség sem férhet hozzá, hogy a teljes kriptoszektor ennek az egy érmének köszönheti a létezését. A BTC sokkal több volt egyszerű befektetésnél, az elterjedésével az évek során új technológiák mellett számtalan izgalmas felhasználási mód jelent meg, aminek a kriptoszektor mai mérete is köszönhető.

A Bitcoin piaci kapitalizációja jelenleg meghaladja a 320 milliárd dollárt, amivel a teljes szektor közel felét teszi ki. Számos országban, így hazánkban is felbukkantak BTC ATM-ek, fizethetünk vele a Microsoft store-ban, vehetünk repülőjegyet a Virgin Airlinesnál sőt, néhány országban hivatalos fizetőeszközként a hétköznapok során is használhatjuk az érméket.

Ennek ellenére nem lehet magabiztosan kijelenteni, hogy a Bitcoinra kizárólag jó dolgok várnak a jövőben. Bár vannak olyanok, akik elszántak a BTC árfolyamában kapcsolatban, mások inkább óvatosságra intenek.

Alábbi írásunkban azt vizsgáljuk meg, mire lehet számítani 2023-ban a BTC árfolyamával kapcsolatban egy teljesen kiszámíthatatlan szektorban. Továbbá bemutatunk néhány alternatívát azok számára, akiknek a szívéhez az altcoinok és az előértékesítések közelebb állnak.

Borús fellegek

Mielőtt elmélyednék a jövendőmondásban, érdemes megvizsgálni a Bitcoin jelenlegi helyzetét. A Bitcoin egy viszonylag elavult technológiát használ, aminek köszönhetően hatalmas az energiaigénye a BTC rendszerének. Ezzel kapcsolatban a Glassnode elemzőoldal december 6-án egy tweetben azt közölte, hogy 2021 óta nem volt akkora visszaesés a BTC bányászatban, mint amit jelenleg lehet tapasztalni. A jelenség elsődleges oka a magas energiaárakban, alacsony BTC profitban és a közelgő recesszióban keresendő.

Charles Edwards, a Capriole Investment társalapítója hasonló véleménynek adott hangot november 21-én. Edwards meggyőződése, hogy a jelenlegi „Mine-and-hodl” premissza nem fenntartható a jövőben, és amennyiben hamarosan a BTC árfolyamában nem áll be szignifikáns javulás, nagyon fájdalmas időszak fog következni.

Szintén nem segít a BTC jövőjéről alkotott pozitív kép kialakításban a szektor kitettsége a makrogazdasági eseményeknek. A befektetők túlnyomó része ugyanis abban bízott, hogy egy esetleges gazdasági válság, vagy infláció során a legnagyobb kriptopénzek képesek lesznek megőrizni az értéküket.

A S&P500 éves vesztesége a cikk írásának idején 13.21% volt, vagyis akik január 1-jén vásároltak a népszerű ETF-ből, azoknak ennyivel érnek kevesebbet a részvényei. Ha megnézzük a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező érmék idei árfolyamváltozását (YTD), akkor azt láthatjuk, hogy a BTC 63.8 %-ot, az ETH 66%-ot, a BNB pedig 43.7%-ot veszített az értékéből.

Egyértelműen látszik, hogy a kriptoszektor képtelen volt a stabilitásra, és a válság első szelére összedőltek a legnagyobb árfolyamok. A kisebb érmék esetében egyáltalán nem volt ritka a 70-99%-os árfolyamvesztés sem.

Itt viszont a történet még nem ér véget. Az FTX okozta csődhullám nem kizárólag rövid, de hosszabb távon is nehéz helyzetbe kényszerítette a szektort. Miután sorra derülnek ki a megbízhatónak titulát kriptotőzsdékről, hogy gyakorlatilag ellopták a befektetők pénzét, hatalmas bizalmi válság alakult ki.

A Binance vezérigazgatója Changpeng Zhao, egy november 14-én tartott AMA-ban (ask me anything- kérdezz bármit) során arra a kérdésre, hogy érdemes-e most befektetni a kriptopiacba, azt a választ adta, hogy a legtöbb befektető legyen inkább türelmes. A beszélgetést itt lehet visszahallgatni.

Mi lesz veled Bitcoin?

Szokás szerint nem lehet megmondani. Egyes befektetők azt sem tartják lehetetlennek, hogy 10,000 dollár alá fog kerülni jövőre az árfolyam, míg mások a 250,000 dollárt sem tartják kizártnak. Vagyis a szakértők szerint az árfolyam csökkenhet akár 50%-kal, és növekedhet akár 1500%-kal is.

Nem áll módunkban senkit megkérdőjelezni, az viszont egyértelműen látszik, hogy igazán senki nem tudja mire számíthatnak a befektetők a BTC árfolyamával kapcsolatban jövőre.

2020 novemberében a Reuters által publikált cikkből kiderült, hogy a legnagyobb hedge fundok szerint 2021 végére a BTC árfolyama el fogja érni a 100,000 dollárt. Mint az mára közismert, nem érte el. Ennek az volt az oka, hogy több előre meg nem jósolható esemény következett be 2020 után.

Érdemes ezért talán úgy feltenni a kérdést a BTC jövőjével kapcsolatban, hogy érheti-e a szektort további, váratlan hír és ha igen, annak milyen hatása lehet a Bitcoin árfolyamára.

Mivel az FTX botrány számtalan eseményt indíthat el, például egy szigorúbb pénzügyi felügyeletet, vagy átfogóbb szabályozást, ezért a mérleg nyelve inkább a váratlan események irányába billen el.

Ennek ellenére a szektort még korai lenne temetni. Számtalan izgalmas projekt van, amik egyáltalán nincsenek kitéve a szeszélyes híreknek és botrányoknak. Az előértékesítési szakaszban álló érmék esetében például az eladásra kínált érmék értéke szakaszosan emelkedik, ezért a korai befektetők biztosan szert tudnak tenni egészen magas hozamra. Ráadásul minimális kockázat vállalása mellett. Írásunk további részében ezekből mutatunk be kettőt.

Dash 2 Trade (D2T) 

A Dash 2 Trade célja, hogy bárki számára egyszerűvé és átláthatóvá tegye az amúgy sokszor kaotikusnak tűnő kriptopiacot. A veterán fejlesztőkből álló csapat korábban már dolgozott együtt, és nekik köszönhető a sikeresen forex kereskedéssel foglalkozó Learn 2 Trade platform.

A projekt megújult honlapján keresztül bárkinek lehetősége van csatlakozni a hamarosan záruló előértékesítéshez. Az utolsó előértékesítési szakaszában lévő D2T token már több mint 8.8 millió dollárt gyűjtött össze. Ha minden a csapat tervei szerint alakul, abban az esetben még idén akár jegyzésre is kerülhetnek a D2T érmék.

dash 2 trade 4 eloertekesitesi szakasz

A kimagasló érdeklődés nem véletlen. A platformon alacsony havidíjak ellenében -vagy akár ingyenesen- olyan eszközök válnak elérhetővé, mint az előértékesítés elemző indikátor, az automata kereskedő robot vagy a szignálok. Ezen túl lehetőség lesz különböző kereskedési versenyeken való részvételre is, értékes nyereményekért cserébe. Az oldalon elérhető eszközökkel egészen biztosan, nagy mértékben növelhető lesz a sikeresen elvégzett kereskedések aránya.

A D2T érmék több tőzsdén is jegyzésre fognak kerülni. A fejlesztők először a LBankkal, majd a BitMarttal kötöttek sikeres megállapodást.

Ha te sem szeretnél lemaradni erről a fantasztikus érméről, akkor még a jegyzés előtt látogass el a Dash 2 Trade honlapjára.

D2T token vásárlása

RobotEra (TARO)

A RobotEra egy P2E (play-to-earn) blokklánc játék, amiben egy emberi tudattal rendelkező NFT robot segítségével ujjá kell építeni a kataklizmán átesett Taro bolygót. A játék megkezdése előtt, a rendszer a felhasználó számára generál egy véletlenszerűen létrehozott kontinenst, amit szabadon lehet formálni robotunkkal.

Nyersanyagszerzéssel, mezőgazdasággal vagy akár egy vidámpark létrehozásával a játékosok TARO érmékhez juthatnak, amikből más NFT tárgyakat vásárolhatnak, vagy a platform piacterén keresztül beválthatják őket más kriptopénzekre.

Bár a Taro bolygón életben maradt robotok békében élnek egymással, lehetőség van baráti párviadalokon is részt venni. Ezek abban az esetben lesznek elérhetőek, ha a játékos létrehoz magának egy robot segítőt. A segítő helyettünk, más valós játékosok segítői ellen harcba küldhető. A csaták nyertesei pedig TARO érmékben és különböző NFT tárgyakban részesülnek.

A fejlesztők mindössze néhány hete vágtak bele az előértékesítésbe, azonban így is lassan félmillió dollárt gyűjtöttek össze. Jelenleg az első előértékesítési szakaszánál tart a TARO értékesítése, ezért érdemes még most csatlakozni ehhez az izgalmas és kreatív játékhoz.

Tudj meg többet a RobotEra érdekes történetéről, és vásárolj TARO érméket a projekt hivatalos weboldalán keresztül.

TARO token vásárlása