Túlértékelt a Cardano (ADA), véli Lark Davis kriptovaluta befektető

Lark Davis, a szektorban ismert kriptovaluta elemző, befektető és influenszer nemrég közzétett videóját a Cardano nevű kriptovaluta elemzésének szentelte. Az ADA árfolyama 2021-ben még a bitcoin árfolyamánál is nagyobbat nőtt, piaci kapitalizációja pedig úgy érte el a 40 milliárd dollárt, hogy közben valójában még mindig nagyon kevés lehetőség van bármilyen gyakorlati felhasználására, ellentétben például a bitcoinnal, aminek az elfogadottsága az árfolyam növekedésével együtt szintén exponenciálisan nőtt.

Lark Davis, pont ezen okokra hivatkozva rögtön a videó elején kijelenti, hogy véleménye szerint a Cardano jelenleg túlértékelt, reálisan árazva a piaci kapitalizációjának mindössze pár milliárd dollárnak kéne lennie. Úgy véli a jelenlegi irreális árazás spekuláció és felhalmozás eredménye, gyakorlatilag a bitcoin sikerén felbuzdulva mindenki beszállt más érmékbe is, hasonló áremelkedésre számítva, azonban ez az emelkedés nem minden esetben járt együtt valós értéknövekedéssel.

Davis folytatva a gondolatmenetet, siet azonban leszögezni, hogy csak azért mert jelenleg a Cardano jócskán túlértékelt, még nem biztos, hogy a jövőben az árfolyama drámaian esni fog, sőt úgy véli, hogy ennek ellenére az árfolyam tovább növekedhet; minél nagyobb egy kriptovaluta piaci kapitalizációja, annál komolyabban veszik, annál komolyabb befektetők szállnak be, annál többek nyitnak felé, és annál jobban védett mind a szélsőséges volatilitással, mind egy potenciális összezuhanással szemben is.

Bár a felkapottság nagyra fújta a lufit, nem szükségszerű, hogy az ki is pukkad. A Cardano ADA tokene egyébként jelenleg a 6. legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező érme, a BTC, ETH, a BNB, USDT, és a DOT után.

Davis azt is kiemelte, hogy a Cardanóban rejlő lehetőségek még messze nincsenek kihasználva, különösképp a smart contractok menedzselése terén. A smart vagy okos szerződések azok az algoritmusok és megoldások, amelyek segítségével a kriptovaluták és a hagyományos pénz a DeFi (decentralizált pénzügyi) kriptotőzsdéken transzferálható az eladók és a vásárlók között közvetlenül, harmadik fél bevonása nélkül.

Véleménye szerint kulcsfontosságú lesz, hogy a DeFi és egyéb rendszereket fejlesztő programozók mennyire fogják elkötelezni magukat a Cardano mellett, hasonlóan ahhoz, ahogy azt jelenleg teszik a Polkadot kriptovaluta kapcsán. Amennyiben a fejlesztők mellőzni fogják a Cardano kínálta smart contract lehetőségeket, úgy az érme hosszú távon jelentéktelenné válhat, az árfolyam pedig fenntarthatatlan szintre zuhan.

Persze az árfolyam jelenleg annyira az egekben van, hogy még sikerek esetén is elképzelhető, hogy ha összezuhanás nem is, de jelentős korrekció történni fog.

Davis szerint a Cardano népszerűsége a fejlesztők körében mindenesetre nőni fog a közeljövőben; „Reális feltételezni, hogy a Cardanóval kapcsolatos fejlesztések is felveszik a ritmust, hiszen remek lehetőségek rejlenek benne, különösen az adatfeldolgozás területén.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük