Tüntetők felgyújtották az iráni központi bank egy fiókját, akadozik az Internet

Tüntetők felgyújtották az Iráni Iszlám Köztársaság központi bankjának fiókját Behbahan városában.

A médiavállalat BeingLibertarian hivatalos twitter profilján tett közzé egy videót az ország délnyugati részén található Behbahan városi lángoló fiókról.

A tüntetők meglehetősen pozitívan fogadták a lángoló bankfiókot, ahogy a nemzetközi Twitterezők is inkább kellemesen reagáltak a hírre, többen bitcoinnal kommentáltak, vagy azt tudatták, hogy másutt is hasonló akciókra van szükség.

Emelték a benzin árát, tüntetések törtek ki

Pedig az iráni központi bank fiókjának felgyújtása nem közvetlen az iráni jegybank pénzügy-politikája ellen szól, hanem az iráni kormány azon döntése ellen, hogy jegyrendszert vezetett be a benzinre és 50% -ot meghaladóan emelte a literenkénti árát. Hassan Rouhani iráni elnök kiállt az intézkedés mellett, azt állítva, hogy az jó a lakosság számára.

Az üzemanyagfogyasztást havi 60 literre csökkentetették a korábbi 250 literről. Az árakat pedig 15 000 riálra emelték (108 HUF). Ezenkívül minden, a 60 literes határértéket meghaladó liter után 60 000 riál (432 HUF) büntetést kell fizetni.

Irán középső részén, Sirjan városában a tüntetők egy tüzelőanyagraktárat is megpróbáltak felgyújtani. Az állami média azt állítja, hogy itt egy civil meghalt és többen megsebesültek a tüntetés során.

A NetBlocks.org jelentése szerint Iránban szinte teljes mértékben elérhetetlen az internet, az internetkapcsolat mindössze 7 százalékon áll a korábbi értékekkel szemben.