Twitter alapító üdvöskéje, az afrikai Bit Sika kriptostartup 1 millió dolláros volumennél jár

  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Köztudott, hogy Jack Dorsey, Twitter vezérigazgató hisz abban, hogy a kriptovaluták megváltoztathatják Afrika gazdasági helyzetét. 2019. végén Dorsey egy afrikai körútra ment, amely során rengeteg vállalkozást látogatott meg több országban is. Az útja végén azt a tervét is bejelentette, hogy 2020. közepén akár 6 hónapot is szeretne eltölteni a fekete kontinensen.

A legújabb hírek szerint valóban igaz lehet, hogy a kriptók nagy segítséget adhatnak az afrikai lakosságnak. Ugyanis egy kriptoutalási applikáció, a Bit Sika szép sikereket ér el.

Az applikációt egy startupcég alapította mindössze 4 hónappal ezelőtt. A működésének a lényege, hogy lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy pénzt utaljanak vagy fogadjanak Nigériában és Ghánában. Az alkalmazás azzal tűnt ki a többi hasonló fókuszú applikáció közül, hogy mindössze 4 hónap kellett neki, hogy elérje az 1 millió dolláros volumenű tranzakciószámot.

Az applikáció fejlesztése

A statisztikák alapján a tranzakciók átlagos értéke a platformon 200 USD körül alakul. Nagy előnye az appnak, hogy a fiat pénzek mellett kriptovaluták utalását és fogadását is lehetővé teszi a kifejlesztett technológia. Habár a Bit Sika applikáció fiatpénz utalást is támogat, elsődlegesen kriptó alapú működésre íródott. Valójában a fiat-fiat alapú utalás mögött is kriptovaluta van a háttérben.

A Bit Sika platform eredetileg egy jótékonysági alkalmazásnak indult, amely lehetővé tette a felhasználóknak, hogy akár külföldről is adományokat küldjenek. Ezeket az adományokat aztán szétosztották a rászoruló afrikai állampolgárok között. Az egész folyamat teljesen transzparens, olcsó és egyszerű volt.

A projekt alapítója Atsu beszélt az applikáció működésének első napjairól. Elmondása szerint 4-5 hét alatt fejlesztették le az első verziót. A tervezés során a csapatával megegyeztek abban, hogy amennyire csak lehet felhasználóbaráttá teszik, bízva abban, hogy így segítik a napi használatot.

Az applikáció aztán fokozatosan fejlődött a mai állapotába. Az 1 millió dolláros tranzakciós volumennek köszönhetően a fejlesztők elhatározták, hogy a Bit Sika alkalmazást bevezetik más afrikai országokba is.

Bit Sika

A Bit Sika jövőbeli tervei

Ahogy említettük, a Bit Sika nagy támogatást kapott a rövid élete ellenére. Jack Dorsey elsődlegesen morális támogatást nyújtott, de voltak sokan mások, akik pénzügyileg is befektettek. Érdemes megemlíteni, hogy ez volt az első nem nigériai finanszírozású projekt, amelybe az afrikai gyökerű kockatőke befektető Microtransaction is invesztált.

A cég magyarázata szerint, azért döntöttek a Bit Sika befektetés mellett, mert a projekt biztosította a határokon átívelő fizetések küldését elhanyagolható költségek mellett. Ezentúl az egész folyamat auditálható és azonnali. Ennek megfelelően a platform millióknak segíthet Afrikában, legyenek azok magánszemélyek vagy vállalkozások is.

Érdekesség még a Bit Sika alkalmazást fejlesztő céggel kapcsolatban, hogy korábban részt vett a Binance által szervezett inkubációs programban.

A projekt most a további terjeszkedésen dolgozik, szeretnék bevezetni a Bit Sika appot Elefántcsontparton, Mauríciusban, Maliban, Szenegálban, Gabonban és Kamerunban.

A fejlesztők elmondása szerint a projekt egy nagy terve, hogy egy Binance alapú stabilcoint is bevezetnének. A 2019-es bejelentés alapján ezt Afrikai Stabilcoinnak (ABCD) hívnák, és valamikor 2020 elején kellene megjelennie.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.