Üdv Ausztráliában: a reptéri határőrök elveszik az utasok mobiljait és jelszavait

Ausztrália a héten újabb vitába keveredett, miután az érkező utasok azt állították, hogy a repülőtéren arra kényszerítették őket, hogy átadják telefonjaikat és jelszavaikat a határőröknek.

Ausztrália a pandémia alatt bebizonyította, hogy az a féle szabadság, tolerancia és nyílt gondolkodásmód, amit vele kapcsolatban gondoltunk csak egy városi legenda. A brutális korlátozásokról ismert szigetország most ismét elképesztő, emberi jogokat sértő intézkedést vezetett be. Több utas arról számolt ugyanis be, hogy a repülőtéren a határőrök elvették a mobiltelefonjaikat és a jelszavaikat.

Egy férfi kedden a The Guardian című lapnak elmondta, hogy őt és élettársát arra kényszerítették, hogy írják fel telefonjuk jelszavát a határőröknek, miután visszatértek Ausztráliába egy 10 napos Fidzsi-szigeteken töltött nyaralásról.

Miután megadták a tisztviselőknek a jelszavakat, a telefonjaikat fél órára egy külön helyiségbe vitték, ahol nem volt világos, hogy mit is kerestek rajtuk.

“Nem tájékoztattak minket arról, hogy miért akarták megnézni a telefonokat. Nem mondtak nekünk semmit” – állította a férfi, aki a magánélet durva megsértésének nevezte az esetet.

“Ki tudja, mihez férnek hozzá? A telefonoddal és a jelszavaddal mindent megkapnak, hozzáférnek a teljes e-mail előzményeidhez, az elmentett jelszavaidhoz, a banki ügyeidhez, a Medicare-hez [egészségügyi szolgálat], a myGov-hoz [kormányzati portál]. Annyira nagy a mozgásterük” – tette hozzá.

Sajnos ez a gyakorlat nem újdonság, és az ausztrál határőröknek jogukban áll készülékeket és jelszavakat kérni az érkező utazóktól, akár ausztrálok, akár nem.

Az ausztrál határőrség szóvivője az angol lapnak elmondta, hogy a gyakorlat célja az, hogy “az ausztrál közösséget megvédjék a károktól”, és azzal dicsekedett, hogy az utasok telefonjairól lefoglalt információk segítségével számos, illegális tevékenységeket célzó belföldi bűnüldözési műveletet sikerrel hajtottak végre.

Újságírók és emberi jogi aktivisták azonban elítélték a gyakorlatot, durvának és visszaélésnek nevezve azt, és a jelenlegi Morrison-kormány alatti Ausztráliát tekintélyelvű diktatúrához hasonlították.

Valóban aggasztó – ezt teszik az autoriter országok. Nem szabadna, hogy Ausztráliában ez megtörténjen” – írta Sophie McNeill, a Human Rights Watch kutatója kedden.

Különösen az újságírók – akiknek kötelességük megvédeni a forrásaikat és más bizalmas információkat – fejezték ki aggodalmukat a gyakorlat miatt, Jim Malo ausztrál riporter pedig azt tweetelte, hogy pocsékul érzi magát attól, hogy Ausztráliába hazatérve törölnie kell a telefon tartalmát.

Ausztrália az utóbbi időben több nemzetközi vita középpontjába is került, többek között azzal, hogy nemrég őrizetbe vette és kitoloncolta Novak Djokovic sztárteniszezőt, aki nem volt beoltva a Covid-19 ellen.