Úgy tűnik, a YEAR tokenje lett 2021 utolsó rug-pull csalása

A rug-pull a kriptovilág egyik ismert és sajnos népszerű csalási formája. Természetesen nem csak kriptovaluták esetén létezik, hiszen a rug-pull nagyjából azt jelenti, hogy egy projekt mögött álló fejlesztők/tulajdonosok/szervezők a fejlesztésre, projektre összegyűjtött pénzzel lelépnek. És hiába telnek-múlnak az évek, a kriptovilágban még mindig elég könnyű végigvinni egy ilyen csalást, főleg mondjuk egy új token esetén. Egy cat5749 nevű, eléggé ismert kriptofejlesztő tett közzé egy posztot nemrég a Twitteren. Ebben a YEAR nevű tokenről írt, amely úgy tűnik az új év első vagy az előző év utolsó rug-pull csalása lett.

Igazán kifinomult rug-pull volt a YEAR token csalása

Alapvetően egy airdropról volt szó, amelyben felhasználók számára ebben az új tokenben ígértek jutalmakat a tavalyi évi ETH tranzakcióik alapján. Az Ethereum hálózatán mindent az EVM (Ethereum Virtual Machine) környezetén futó okosszerződések kezelnek. Ezeket az okosszerződéseket az Etherscan segítségével meg is lehet nézni. Ha pedig valaki egy új tokent akar létrehozni, akkor egy okosszerződést kell készítenie a Solidity applikációs nyelven, majd az EVM-re kell feltöltenie. A feltöltés után ez még nem ellenőrzött szerződésnek számít, amit aztán az Ethereum közösség tagjainak kell jóváhagynia. A probléma a mostani rug-pullal az volt, hogy ránézésre teljesen normális okosszerződésről volt. A kódjában még maga cat5749 sem szúrta ki a csalásra lehetőséget teremtő kiskaput azonnal.

Twitter üzenet

Végül egy _burnMechanism nevű funkció vezette rá az Ethereum közösség tagjait a csalás módjára. Az okosszerződés tulajdonosa először átadta a tulajdonosi jogot az Uniswap V2 decentralizált tőzsdéjének. Innentől kezdve csak az Uniswap V2-ről lehetett vásárolni, viszont eladni semmit sem lehetett a tőzsdének. Az okosszerződés tulajdonosa lett az egyetlen felhasználó, aki eladni tudott. Ettől megugrott a $YEAR token árfolyama, amitől újabb vásárlók érkeztek. Egy idő után aztán a csalás végrehajtója fogta és kivette a teljes likviditást az Uniswap V2-ről, beleértve az új tokent és a több mint 30 ethernyi ún. letéti tokent. Ezzel az árfolyam összeomlott és a tulajdonoson kívül mindenki csalódottan fogadhatta 2022-t.