Új AI-alapú funkció érhető el a Brave böngészőjében

Az utóbbi időben a mesterséges intelligencia egyre népszerűbbé válik a világon, aminek hatására egyre több vállalat szeretné kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Ezt szem előtt tartva a Brave Search egy új, a mesterséges intelligencián alapuló funkciót vezetett be, a Summarizer-t.

Ahogy a neve is sugallja, a Summarizer rövid összefoglalót készít a felhasználó által keresett információról. Az összefoglaló, amely több forrás alapján kerül elkészítésre, a normál keresési találatok fölött jelenik meg. Emellett az annak megírásához felhasznált forrásokat is megjeleníti.

 

Egy kérdésre adott összefoglaló a Summarizer által. Forrás: Brave.

A vállalat által adott közleményben leírták, hogy az új funkció nem képes generálni minden lekérdezéshez összefoglalót. Jelenleg csak a keresőmotorban található lekérdezések 17%-ára alkalmazható, de a vállalat várakozásai szerint ez az arány idővel növekedni fog.

A versenytársaktól eltérően azonban a Brave nem az OpenAI ChatGPT-jét használja. Ehelyett különböző nagy nyelvi modelleket (LLMs) használ. Az új funkció használatához nem szükséges a Brave használata, bármely más böngészőn elérhető a search.brave.com-on.

Az adatvédelemre összpontosító Brave Search-et 2021-ben jelentették be, majd 2022-ben teljes mértékben bevezetésre került a Brave Browserben, és minden böngészőben elérhetővé vált. Még előző évben jelent meg a Goggles funkciója, amely révén a felhasználók szabadon, saját igényeik alapján állíthatják be a keresési paramétereket, amely révén a keresési eredmények sikeressége maximalizálható.

Joseph Puyol, a vállalat keresésekért felelős vezetője szerint a Brave Search 22 millió lekérdezést regisztrált naponta. Továbbá azt is megjegyezte, hogy a Summarizer átlátható a forrásokkal kapcsolatban, és nem ad kitalált válaszokat, ahogy azt sok más mesterséges intelligencián alapuló eszköz teszi.