Új királyt koronáztak a stabilcoinok piacán

Kihívója akadt a Tether USDT hegemóniájának a stabilcoin piacon, miután az intézményi befektetők is beszálltak a kriptopiacra.

A Visa szerint az USDC havi volumene 2023. decemberében először lépte át az USDT volumenét. 2024. márciusától az USDC tranzakciós volumene folyamatosan emelkedik, így megőrizte dominanciáját, miközben az USDT tranzakciós volumene csökkent. 2024. március 24-én az USDC majdnem ötször nagyobb volumennel zárta a hetet, mint az USDT. Áprilisban folytatódott az USDT heti tranzakciós volumenének csökkenő tendenciája, április 21-re 89 milliárd dollárra zsugorodott, míg az USDC 455 milliárd dollárra nőtt.

USDC

Habár az USDC csak 2018-ban lépett a színre, mindössze 6 év alatt megszerezte a teljes stabilcoin piac 20%-át. A stabilcoinok vezető pozíciójáért folytatott harc egyértelműen az USDT és az USDC között zajlik. Az OKX kriptotőzsde 2024. januári jelentése szerint együttesen a teljes stabilcoin piac 90%-át fedik le.

Az on-chain adatok szerint az USDC főleg az intézményi befektetők körében szerzett komoly részesedést. Ez még inkább veszélyeztetheti az USDT hegemóniáját, mivel az intézményi befektetők várhatóan a bikapiac motorjai lesznek.

Stabilcoin versenyfutás az intézményi befektetők bevonzására

A kriptopiac nagyon sokat fejlődött az évek során, a csaló projektek által elárasztott piaci viszonyoktól a kezdeti ICO-k korszakában egy olyan piacig, amely az év elején a ETF tőzsdén kereskedett alapok jóváhagyását követően a nagy intézményi befektetők célkeresztjébe is került.

A kriptopiac megérett, és talán egy „új fázisba” lépett, ahol „a megfelelés szuper fontos”, ahogyan azt Changpeng Zhao, a Binane korábbi vezérigazgatója május 2-án az X-en is közzétette.

Ez a megfelelésre való összpontosítás megnyitja a versenyt azon vállalatok között, amelyek a kriptopiacra belépő befektetők új hullámát szeretnék magukhoz vonzani, azaz a törvényi szabályozásnak megfelelő stabilcoinok kerülnek ki ebből győztesen.

Ebben a tekintetben az USDT – amely korábban olyan jelentések célpontja volt, amelyek kétségbe vonták a képzett tartalékai pontosságát- kihívásokkal néz szembe.

A Tether székhelye a Brit Virgin-szigeteken van bejegyezve, amely az off-shore bankolás adóparadicsomának számít. Ezzel szemben az USDC-t kibocsátó Circle az amerikai joghatóság alá tartozik, mivel székhelye a Massachusetts állambeli Bostonban van.

Az USDC stratégiája, hogy teljesen szabályozott, átlátható stabilcoinként tünteti fel magát, arra késztetheti a Tether-t, hogy megpróbálja javítani a nyilvános imázsát. Ennek egyik fontos mérföldköve, hogy április 1-jén átesett az Amerikai Könyvvizsgálók Intézetének független könyvvizsgálatán.

Csak a szabályozásnak megfelelően lehet a stabilcoin piacon működni

Az Egyesült Államok és Európa közelgő szabályozási változtatásai olyan tényezők lehetnek, amelyek a szabályoknak megfelelni kívánó felhasználókat az USDT-vel szemben az USDC használata felé terelik.

Április 17-én az Egyesült Államok Kongresszusában bemutatták a Lummis-Gillibrand Payment Stablecoin Act-et. Ha ez törvényerőre emelkedik, akkor az összes stabilcoinra hatással lesz az amerikai piacon.

Ha a Tether szeretné megkapni az amerikai hatóságok jóváhagyását, akkor meg kell változtatnia offshore telephelyét, hogy ne maradjon le a világ egyik legnagyobb piacáról.

Az Európai Unióban a kriptoeszközök piacainak közelgő szabályozási kerete június 30-tól megköveteli a stabilcoin kibocsátóktól, hogy e-money kibocsátóként regisztráltassák magukat. A Circle erre a szabályozásra készülve előnyös helyzetbe hozta az EURC-t – az USDC euróhoz kötött testvérváltozatát. Egyúttal a Circle 2023. március 21-én digitális eszközszolgáltatói engedélyt kért a francia szabályozó hatóságoktól.

Az engedélyek lehetővé tennék a Circle számára, hogy bejegyzett digitális eszközszolgáltatóvá váljon, és „megkezdje a folyamatot, hogy az új rendszer szerinti MiCA-konform e-money token legyen” – áll a sajtóközleményben. A Tether azonban még mindig nem kérelmezte, hogy e-money kibocsátóvá váljon az EU-ban.

Az USDC tranzakciós volumenének konszolidációja olyan jelzés lehet, amelyet a Tethernek nem szabad figyelmen kívül hagynia. Ha a Tether nem lép záros határidőn belül, akkor talán már el is veszítette a stabilcoinok királya pozícióját.