Átlépte a 7 milliárd dollárt a Grayscale spot Bitcoin ETF kiáramlása

Jelentős lassulást mutat, ugyanakkor nem állt meg teljesen a Grayscale alapkezelő spot Bitcoin ETF-jének kiáramlási üteme, mely átlépte a 7 milliárd dollárt. A januári 5,64 milliárdos kiáramlás után február első felében „csak” 1,37 milliárd dollárnyi GBTC kiáramlás történt. Köszönhetően a többi nagy alapkezelő által értékesített spot Bitcoin ETF-nek, a GBTC kiáramlása nem gyakorolt hatalmas eladási nyomást az árfolyamra, így a Bitcoin átlépte az 52 000 dolláros szintet.

Új lendületet kaphat a GBTC kiáramlása

Habár Nate Geraci, az ETF Institute társalapítója arról számolt be, hogy a Grayscale spot Bitcoin ETF kiáramlása jelentős lassulást mutatott be az elmúlt 5 hétben, a Genesis csődeljárásának bírósági végzésének köszönhetően új lendületet kaphat a GBTC kiáramlás a következő hetekben. Geraci megjegyezte, hogy a Grayscale számára az egyetlen játszható út egy kisebb, alacsonyabb kezelési díjjal rendelkező „mini” GBTC bevezetése lenne, ahogyan az történt a GLD és GLDM arany ETF-ek esetében is.

A Genesis kriptohitelező 2023 januárjában ment csődbe, köszönhetően az FTX összeomlásának. A Genesis 1 és 10 milliárd dollár közötti értékben rendelkezett eszközökkel, kötelezettségekkel és több, mint 100 ezer hitelezővel rendelkezik. 2024 februárjában Sean Lane, az Egyesült Államok csődbírója úgy döntött, hogy engedélyezi a Genesis számára a GBTC értékesítését, mellyel a Digital Currency Group leányvállalata 1,6 milliárd dollár értékben rendelkezik. A GBTC mellett 182 millió dollárban értékesíthet Ethereum Trustot (ETHE) is. A határozat azt is lehetővé teszi a Genesis számára, hogy szabadon léphessen kapcsolatba egy általuk választott brókerrel az értékesítéssel kapcsolatban.

A Grayscale Bitcoin Trust ETF 2013-ban indult meg, jelenlegi legnagyobb Bitcoin ETF-nek számít a piacon a maga 20,7 milliárd dolláros összértékével. Az SEC annak ellenére, hogy 2020-ban regisztrálta, csak 2024 januárjában, a többi Bitcoin spot ETF-fel került véglegesen be a piaci körforgásba. Annak köszönhetően, hogy 2022 decembere óta hatalmas profitban van a GBTC, januárban tömeges eladásnak indult, hiszen a befektetők ekkora profitot nem fognak bent hagyni. A tömeges eladásnak köszönhetően a Bitcoin árfolyama 48 000 dollárról 39 0000 dollárig esett vissza, majd a GBTC lassuló kiáramlásának köszönhetően elérte az 52 000 dollárt. Amennyiben a Genesis úgy dönt, hogy egy összegben a piacra zúdítja meglévő 35 millió GBTC-részvényét, úgy az árfolyamok ismét korrekciónak indulhatnak.

Nem nyugszik a többi alapkezelő sem

Ellentétes előjellel, de ugyanúgy hatalmas népszerűségnek örvend a többi kilenc alapkezelő által bevezetésre került Bitcoin spot ETF. A BlackRock és Fidelity vezetésével a Bitcoin spot ETF-et kibocsátó alapkezelők átlépték a 200 ezer db BTC-s vagyont, melynek köszönhetően az árucikk ETF-ek rangsorában fellépett a Bitcoin a második helyre, maga mögé utasítva az ezüst ETF-jét. A teljes volumen háromnegyedéért a BlackRock és Fidelity felel, ha eltekintünk a Grayscale GBTC-jének kiáramlásától. 2024. január 11-e óta összesen majdnem 12 milliárd dolláros forgalomért felelősek az IBIT, az FBTC, a BITB, az ARKB, a BTCO, az EZBC, a BRRR, a HODL és BTCW spot Bitcoin ETF-ek, melyből 9 milliárd dolláros volumenért a BlackRock IBIT-je és Fidelity FBTC-je felel.