Új Monero bányászgépet jelentett be a Bitmain, a Monero közösség nem örül

Érdekes ideológiai és technológiai csata zajlik a Bitmain bányászgép gyártó cég, és a Monero (XMR) privátcoin fejlesztők között: az anonimitás biztosítására nagy hangsúlyt fektető Monero blokklánc fejlesztői híresen ellene vannak annak, hogy ASIC bányászgépek dolgozzák fel tranzakcióikat, de a Bitmain jó piacnak látja az XMR-t. Egy hard fork oldhatja fel a patthelyzetet?

Vasárnap jelentette be a Bitmain (mely a legnagyobb ASIC bányászgép gyártó cég a piacon), hogy Antminer X5 néven Monero bányászatra tervezett ASIC célgéppel bővíti a kínálatát, mely a maga 212 kilohash/s (KH/s) hashrátával az eddigi legerősebb professzionális bányászgép lesz a Monero ekoszisztémában. Az értékesítés várhatóan szeptember 4-én indul, bár a gép ára egyelőre még nem publikus, sőt: a gyártó szokatlan közösségi média kampányban próbálja megtippeltetni követőivel az új rig árát. 1000 dolláros Bitmain kupont kaphatnak azok, akik tippjükkel a tényleges ár 5%-án belül lesznek, míg a 10%-os hibahatáron belül tippelők egy 500 dolláros voucherrel vigasztalódhatnak.

Az említett 212 KH/s hash arány mellett a specifikáció kitér arra is, hogy a gép 1350 wattot fogyaszt, hatékonysága pedig 6,37 joule per kilohash. A Monero teljes hálózatának összhash aránya jelenleg körülbelül 2,06 gigahash/s (GH/s), ami 2,06 millió KH/s-nak felel meg. A vállalat igyekszik szeptember 10-től megkezdeni a megrendelt gépek szállítását, tehát egyelőre nem lesznek olyan várólisták, mint amelyek más BTC célgépeknél megszokottak.

A bejelentés komoly szkepszist váltott ki a Monero közösségben. A kriptodevzia híres arról, hogy az adatvédelmet és az anonimitást helyezi első helyre, mellyel nehezen összeegyeztethetőek a decentralizációt fenyegető ASIC bányászgépek. A Monero korábban több alkalommal is ún. hard forkkal akadályozta meg az ASIC gépek betörését a piacra. A hard fork a gyakorlatban a blokklánc protokoll változtatását jelenti – esetünkben olyan bányászati algoritmus módosításokról van szó, amelyek megakadályozzák az ASIC bányászatot a profitabilitásban. A közösségi médiás kommentek alapján könnyen lehet, hogy most is erre készülnek a fejlesztők, és ezen szándékukban élvezik a Monero-hívők támogatását.

A párbeszédben az a szempont is felmerült, hogy egy új bányászati algoritmus fejlesztése nagyon hosszú folyamat, a jelenleg érvényben lévő Randomx protokollt is komoly tervezés előzte meg. Gyakorlatilag lehetetlen pár nap alatt lereagálni a Bitmain új bányászgépe okozta helyzetet, és az ASIC gyártók már több velük ellenséges blokkláncot is betörtek – a legnagyobb elejtett vad talán a Litecoin volt ezidáig.