Új trend: a deep fake használatával kerülik meg az ügyfélellenőrzési eljárást

Jimmy Su, a Binance biztonsági vezetője szerint a technológia olyan fejlett, hogy a deep fake hamarosan az emberi ellenőrzés számára is felismerhetetlenné válhat.

A csalók által használt deepfake technológia, amellyel megkerülik az Know Your Customer (KYC ismerd meg az ügyfeled) ellenőrzést a kriptotőzsdéken, egyre fejlettebb lesz, figyelmeztetett a Binance biztonsági vezetője.

A deepfake mesterséges intelligenciaeszközökkel készül, amelyek gépi tanulást használnak arra, hogy meggyőző hangot, képeket vagy videókat hozzanak létre egy személy képmásával. Bár a technológiának vannak törvényes felhasználási esetei, átverésekhez és csalásokhoz is könnyen alkalmazható.

A Cointelegraphnak nyilatkozva a Binance biztonsági igazgatója, Jimmy Su elmondta, hogy egyre több csaló használja a technológiát, hogy megpróbálja kijátszani a tőzsde ügyfél-ellenőrzési folyamatait.

“A hacker valahol az interneten keres egy normális képet az áldozatról. Ez alapján, a deepfake eszközök segítségével képes videókat készíteni, hogy kijátsza az ellenőrzést”.

Su szerint az eszközök olyannyira fejlettek lettek, hogy még az olyan hangutasításokra is képesek helyesen és valós időben reagálni, amelyek célja annak ellenőrzése, hogy a kérelmező ember-e.

“Az ellenőrzés egy része megköveteli például, hogy a felhasználó pislogjon a bal szemével, vagy nézzen balra vagy jobbra, nézzen felfelé vagy lefelé. A deep fake ma már elég fejlett ahhoz, hogy ténylegesen végre tudja hajtani ezeket a parancsokat” – magyarázta.

Su azonban úgy véli, hogy a hamisított videók még nem érik el azt a szintet, hogy egy emberi kezelőt is átverhessenek, de a közeljövőben még azokat is ki bírják majd játszani.

“Amikor megnézzük ezeket a videókat, vannak bizonyos részek, amelyeket azonnal felismerünk, például amikor a felhasználónak oldalra kell fordítania a fejét – mondta Su.