Újabb Bitcoin hálózati rekord: 44 millió nem nullás Bitcoin cím

A Glassnode megjegyezte, hogy ez az első alkalom a Bitcoin történetében, hogy a hálózatot nem monetáris célokra használják.

A Bitcoin nem-helyettesíthető tokenek (NFT-k) – az úgynevezett Ordinals – bevezetése új rekordot hozott a hálózat életében. 44 millióra nőtt a nem nullás Bitcoin címek száma – közölte a Glassnode kriptoanalitikai platform.

A Glassnode február 13-i jelentésében kifejtette, hogy a Bitcoin 14 éves történetében először fordult elő, hogy a hálózati aktivitás egy részét nem peer-to-peer monetáris Bitcoin (BTC) átutalásokra használják:

“Ez egy új és egyedülálló pillanat a Bitcoin történetében, amikor egy innováció olyan hálózati aktivitást generál, amely nem a klasszikus értelemben vett érmemennyiség monetáris célú átutalását jelenti”.

A Glassnode kijelentette, hogy az Ordinals hullám hozzájárult a Bitcoin hálózat használatának “rövid távú fellendüléséhez az utóbbi időben”, ami sok “új aktív felhasználót” hozott a hálózatra, akiknek nem nullás az egyenlege.

“Ennek az aktivitásnak az elsődleges forrása az Ordinalsnak köszönhető, amely ahelyett, hogy nagy érmemennyiséget hordoz, inkább nagyobb adatmennyiséget és új aktív felhasználókat” – mondta a Glassnode.

A Glassnode szerint az Ordinals január 21-i indulása óta az átlagos Bitcoin blokkméret felső tartománya néhány hét alatt 1,5-2,0 MB-ról 3,0-3,5 MB-ra nőtt. Ez azonban nem vezetett a díjak ugrásszerű növekedéséhez.

Eddig több mint 78 400 NFT képet és videót hoztak létre. Az NFT-k megjelenése a Bitcoin hálózaton azonban nem volt ellentmondásmentes.

Néhány neves bitcoin-maxi, mint például a Blockstream vezérigazgatója, Adam Back nemrégiben nemtetszését fejezte ki az Ordinals protokollal szemben, arra utalva, hogy az eltér a Bitcoin eredeti céljától. Mások azonban nyitottabbak voltak az ötletre. A bitcoin-bika Dan Held többször is azt állította, hogy az Ordinals több “pénzügyi felhasználási lehetőséget hoz a Bitcoinra”.