Újabb csúszás az Ethereum 2.0 indulásnál, nagyot esett az ETH árfolyam a bitcoinnal szemben

A szeptember 2-i éves csúcsához képest az ethereum 27 százalékot esett és kedden átvitte a 0.03 BTC támasz szintet is.

Egy ETH ára 0.029 BTC 2020 október 28-án, ami lényegesen elmarad a szeptemberi 0.04 BTC-hez képest. Különösen a tegnapelőtti nap volt véres az ETH tulajdonosok számára.

Mialatt a BTC dollárárfolyama éves csúcsot elérve 13 800 dollárig emelkedett, addig az ethereum miután megütötte a 410$-t, percek alatt korrigált 396 dollárig. Heti kontextusba helyezve a BTC árfolyam +14%-on, addig az ETH ‘csak’ +7% pluszban áll.

Újabb csúszás Ethereum 2.0 árfolyam

Pedig a nyár nem szólt másról, mint a blokklánc platform és a rajta futó hozamvadász DeFi protokollok meneteléséről. A helyzet kissé hasonlít a 2017-es ICO-forradalomra, ami szintúgy, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ki is égett, és mára alig van szakember a szektorban, aki ICO tokenkibocsátásról hozsannázna.

Pedig a DeFi protokollok magukban hordozzák egy decentralizáltabb pénzügyi rendszer csíráját, de ahogy az internettechnológiák területén lenni szokott, úgy tűnik előbb túl kell esnie egy ‘boom & bust’ perióduson hogy aztán fenntartható(bb) pályára állhasson.

Egy másik tényező, ami hozzájárul az ETH-eséshez a befektetők körében halmozódó frusztráció az Ethereum 2.0 kapcsán. A CoinDesk öt nappal ezelőtt írta meg, hogy legalább novemberig várni kell az Ethereum 2.0 letéti szerződés aktiválására, de addig mindenképp, amíg nem ment át egy komolyabb auditon.

“Ez a könyvtár kulcsfontosságú a [privát] kulcsok létrehozásakor és az üzenetek aláírásához. Kritikus, a korai szakaszban [és azt jelenti], hogy ha ezt a könyvtárat használják, akkor biztonságosnak kell lennie; ha tárca generáláshoz használják, magas véletlenszerűséggel kell rendelkeznie; vagy ha olyan letét [transzfert] engedélyez, amelyekhez aláírás szükséges, annak helyesnek kell lennie”nyilatkozta Danny Ryan az Ethereum Alapítvány kutatója az auditról. “Tekintettel arra, hogy mennyire kritikus ez a könyvtár, és tekintettel arra, hogy ha ebben a könyvtárban egy alapvető hibát fedezünk fel, akkor  nagyon elk****hatjuk a kezdeti letételhelyezést, szóval ezért inkább blokkoljuk [értsd: még nem indítják el].

Az eset egy újabb bizonyíték arra, hogy bár az Ethereum fejlesztői és csapata gyaníthatóan értenek a kódoláshoz, de a transzparens kommunikáció nem az erősségük. Danny Ryan egyébként az ETH 2.0 indulás főkoordinátora és még egy nappal az indulás előtt is arról tweetelt, hogy semmi sem állhat a mainnet indulás tervezett októberi indulása útjában, majd rá egy napra bejelenti az audit szükségesét és az indulás elhalasztását.

Foghatjuk ezt a sokadik malőrt az Ethereum fejlesztői közösség decentralizáltságára és inkompetenciájára a kommunikáció területén, de mikor milliárd dolláros piaci értékű blokklánc platform reformjáról van szó, akkor illene átláthatóbban és világosabban tájékoztatni a közösséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük