Újabb kriptotőzsde ellen nyomoznak – felfüggesztették a kifizetéseket

Talán Magyarországon kevésbé ismert, ettől függetlenül eléggé sokkoló volt a hír, amely szerint a Hotbit kriptotőzsde felfüggesztette a kereskedést, befizetéseket és kifizetéseket további értesítésig. A kriptotőzsde elmondása szerint egy egykori dolgozójuk egy nem jóváhagyott projekten dolgozott és emiatt most már bűncselekménnyel gyanúsítják. A tőzsde megerősítette azt is, hogy a felhasználók eszközei biztonságban vannak.

A Hotbit helyzete más, mint a Celsius tőzsde helyzete

A Hotbit nem az első kriptotőzsde, amely az elmúlt időszakban felfüggesztette a kifizetéseket. A Celsius még júniusban döntött hasonlóan, azóta pedig már csődvédelmet is kért. Ugyanígy, a Zipmex kriptotőzsde jelentette be a hónap elején, hogy felfüggeszti a mozgásokat a Z tárcája és a Trade tárcája között a piaci instabilitás miatt. Fontos különbség a Hotbit és a Celsius ügye között, hogy a Hotbit esetén a folyamatban lévő nyomozás miatt függesztették fel a cég eszközeit, nem pedig likviditási problémák miatt. Július vége óta egyébként több Hotbit vezetőt is beidéztek már a rendőrségre és közre is működnek a nyomozásban.

A cég dolgozóinak többsége Kínában, Tajvanon és az Egyesült Államokban található. Fő székhely Sanghaj és Tajpej. 547 különböző kereskedési párt kínál több mint egy millió ügyfelének 170 országban. Jelenleg azon dolgoznak a hatóságokkal, hogy ismét feloldják eszközeiket, de hangsúlyozták, hogy nincs senkinek veszélyben a befektetése. Minden nyitott rendelést törölnek, hogy így kerüljék el azt, hogy veszteségek keletkezzenek a zárolás ideje alatt. Amint a Hotbit ismét újraindítja működését, tájékoztatni fogja ügyfeleit a kártalanítási folyamatról. Azt pontosan nem tudni még, hogy milyen tevékenységbe bonyolódott az egykori alkalmazott, de a Coinbase esetén egy korábbi dolgozót például bennfentes kereskedéssel vádoltak meg nemrégiben.