Újabb mélyponton az euró-dollár árfolyam, az euró “végzetes hurokban” rekedt

Pénteken az euró dollárárfolyama 0,97 dollárra gyengült, amiért a pénzügyi elemzők szerint az euró egy „végzetes hurokban” rekedt. Az elmúlt félévben a jen, a jüan és a font is megküzdött a zöldhasúval, így sokak úgy vélik: az amerikai dollár lehet „az egyetlen fedezet” a globális gazdaság összeomlásakor.

Különös napok köszöntöttek be a fiat valuták, a részvények, a kötvények és a kriptovaluták világában. Az euró húszéves mélypontra zuhant, s a zöldhasú árfolyamának szárnyalása miatt sokan úgy vélik, hogy már csak „az amerikai dollár az egyetlen biztonságos eszköz”:

“Az amerikai dollár maradt az egyetlen hely, ahová menekülhetünk”állítják a Citigroup pénzügyi elemzői – Egy ’mély recesszió’ csökkenteni fogja az inflációt.”

Win Thin, a New York-i Brown Brothers Harriman devizastratégiai vezetője osztotta a fentiekben leírtakat, szerinte ugyanis a makrogazdasági háttér a dollárnak látszik kedvezni.

 “A Fed szigorítási stratégiája minden valószínűséggel a dollár árfolyamát fogja erősíteni” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy a TD Securities befektetési tanácsadó csoport szerint az euró és a front „egy végzetes hurokban” rekedtek, a következő hónapokban pedig még jobban súlyosbodni fog a helyzet.

Nincs jó passzban a makrogazdaság

A TD Securities nyilatkozatukban pénteken részletezték álláspontjukat, miszerint az euró mélypontját a gyenge gazdasági növekedés és az emelkedő energiaköltségek okozzák. Mivel pedig a fontra is rájár a rúd, további 3%-os árfolyamcsökkenést várnak. A probléma megoldása érdekében ugyanakkor az Európai Központi Bank és a Bank of England pusztán csak korlátozottan tud lépéseket tenni:

„Bár mind az EKB, mind a BoE visszatartani, majd végül visszafordítani szeretné ezt a forgatókönyvet, a monetáris politika csak egy darabig korlátozhatja a lassulást a közelgő tél előtt. A politikai döntéshozók nem tudják megadni a szükséges energiaellátást.”

Az ukrajnai háború kibontakozása, az infláció gyorsulása és a Fed döntései komoly fejtörést okoznak a stratégáknak. Ahogyan a háború ugyanis kifejti hatását a makrogazdaságra, úgy jelennek meg a további vészjósló hírek is, miszerint két hónapon belül világméretű konfliktus törhet ki. De vajon valóban az amerikai dollár az egyetlen inflációs fedezeti eszköz?