Újabb rekord! 20.000$ fölé katapultált a bitcoin

20.000 dollár (5 800 000 HUF) fölé emelkedett a vezető digitális eszköz, a Bitcoin (BTC) árfolyama 2020. december 16-án. Az árfolyam újabb mindenkori csúcsot jelent.

Úgy tűnik az évben verhetetlen a bitcoin, különösen ha figyelembe vesszük, hogy márciusban még 4000 dollár alatt járt az árfolyama. Január elseje óta több mint 187%-ot erősödött, fényévekkel kenterbe verve a magyar, nemzetközi részvényindexeket, aranyat és kötvényeket.

Az idei rali merőben különbözik a 2017-es felfutástól, amit a nemzetközi mainstream média fokozott figyelme és kiskereskedői FOMO hajtott. Idén az intézményi és vállalati befektetők dominálnak, amik sorra jelentik be bitcoin allokációs lépéseiket a jegybanki irdatlan pénznyomtatásra és zéró kamatlábas befektetési környezetre reagálva.

Ezúttal a bitcoin fundamentális mutatói is rendben vannak, rekord közeli szinten a hálózati hashráta teljesítménye, folyamatosan emelkedik az újan generált bitcoin tárcák száma és még különösebb tranzakciós díjemelkedés se következett be, ami nagyban csökkenthette volna a tranzakciók volumenét a Bitcoin blokkláncán. A Bitcoin hálózat másodpercenként félmillió dollárnyi értéket közvetít, ami 4.26 milliárd dollár naponta.

Az intézményiekre visszatérve a dominancia egyik másik jele, hogy a 2017-es rali csúcsán indult CME bitcoin határidősök a napokban rekord megbízás állományt regisztráltak: a nyitott megbízások értéke dollárban elérte az 1.27 milliárdot, ami alig marad el a vezető OKEx bitcoin határidős piacának volumenétől.

Kiszámítható értékőrző egy kaotikusra váltó világban

Az intézményi befektetők hosszú távra terveznek BTC-t tartani portfóliójukban mivel egyre inkább az arany digitális alternatívájaként és értékőrzőként tekintenek rá.

A MicroStrategy üzleti szoftver fejlesztő vállalat indította a sort, ami 450 millió dollárnyi készpénz tartalékot váltott Bitcoinra az év első felében és ezzel egyfajta trendet indított el a vállalatok körében. Azóta több kisebb-nagyobb vállalat követte példáját.

Michael Saylor, a MicroStrategy CEO-ja szerint a BTC fedezetet és stabil értékőrzőt jelent az inflációval szemben. Szerinte:

“A Bitcoin a világ legjobb kincstári tartalékeszköze és egy fejlődőben lévő domináns monetáris hálózat. Megoldás az értékőrző problémára, amellyel minden egyes ember, vállalat és kormány szembesül a világon. Ahogy terjed a híre, úgy fog a világ egy jobb hellyé válni.”

Bitcoin YTD teljesítménye az arannyal és S&P500-zal szemben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük