Újra felfüggesztést kapott a YouTube-on két ismert kriptós vlogger

A YouTube újra kriptovalutás videotartalmakat törölt és számlákat függesztett fel a szerződési feltételek megszegésére hivatkozva.

A népszerű “Ivan on Tech” és a “The Moon” fiókok tulajdonosai jelentették a Twitteren, hogy a YouTube újra cenzúrázni kezdte tartalmaikat.

A YouTube nekik egy figyelmeztetést adott, ami annyit jelent, hogy ideiglenesen nem tölthetnek fel videókat, se nem streamelhetnek. A korlátozás ideje a korábbiakban begyűjtött figyelmeztetések számától függ. Az eset óta már mindkét csatorna újra elérhető.

Más kriptós fiókok szintén áldozatul estek a megújult cenzúra-hullámnak, a kritikusok ugyanakkor megjegyzik, elsősorban a szenzációhajhászó címekkel ellátott videók és a bújtatott reklámokkal operáló anyagok kerülhettek ismét célkeresztbe. A YT szűrő algoritmusáról az is tudott, hogy néha ‘irracionális’ döntéseket hoz, ezt maga a videomegosztó platform is elismerte.

Moon állítása szerint nincs semmi gond a videójával, aminek a címe “Warning!!! Financial crisis has begun! Bitcoin not a safe haven in this bloodbath?” (Figyelem! Elkezdődött a pénzügyi válság! A Bitcoin nem menedékeszköz ebben a vérfürdőben?). A figyelmeztetést nem szabályozott, illegális tartalmak értékesítése, hirdetése miatt kapták. Ha rápillantunk a szóban forgó tartalom címére, a YT algoritmusa még helyesen is dönthetett. Szintén, a YT algoritmusa vörös zászlóval jelölhette a közvetítőlinkes termékek miatt is, amit a tartalom alatt helyez el különböző, hagyományos értelemben nem szabályozott, licencelt vállalkozásoktól, de ez csak elmélet, konkrét csatornaspecifikus választ a YT nem szolgáltatott a tiltásokra.

A 89000 követővel rendelkező vlogger Twitteren arról ír, hogy “mialatt a bitcoin (BTC) cenzúra rezisztens, addig a YouTube videók nem.”

A 216 000 követővel rendelkező Ivan on Tech kedden tweetelte, hogy a YT fiókja újra elérhető miután felhívta az illetékes osztályokat, de hozzátette, a jövőben inkább a saját honlapjáról fog streamelni. Hogy nála melyik videó vágta ki a cenzúrát, nem tudott.

2019 végén a YT már megjátszotta egyszer a kriptós vloggerek cenzúrásával, akkor kiderült, tévesen tette és később visszaállította a tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük