A YouTube cenzúrázni kezdte a vloggerek kriptós tartalmait

2020-tól más lesz a kriptovalutákat körülvevő kormányzati és big tech megítélés. A kormányok vélhetően elkezdik feltekerni a szabályozási lángot a kriptós vállalkozások alatt amihez a big tech cégek örömmel asszisztálnak. Itt egy újabb jele a kriptók, kriptósok változó kormányzati – corporate megítélésének, ugyanis a YouTube mindenféle figyelmeztetés nélkül elkezdte cenzúrázni a kriptovaluta témában posztoló tartalomgyártók videóanyagait.

Chris Dunn 210 000 követővel és 7.5 millió megtekintéssel rendelkező YouTuber tweetje szerint:

“A @YouTube letörölte a legtöbb kriptós videómat mert “káros és veszélyes anyag” és ‘nem szabályozott termékek értékesítését’ tartalmazza… 10 éve készítek videókat, 200k+ feliratkozóm és 7M+ megtekintésem. WTF csináltok @TeamYouTube?!”

Chris Dunn YouTuber által megosztott kép a Twitteren

A Node Investor oktatási csatorna szintén hasonlót jelentett:

“Neked is boldog karácsonyt @YouTube. Látszólag egy két évvel ezelőtt posztolt kriptókat kutató videóm most illegális…Változnak a szabályok.”

Chris Dunn esetében a YouTube hét videót címkézett károsnak és veszélyesnek. A tartalmukat illetően volt köztük kereskedési és befektetési tippeket tartalmazó, fundamentális elemzés és például ICO-kat tárgyaló.

Emellett Dunnt a YouTube eltiltotta, hogy egy hétig újabb tartalmat töltsön fel vagy streameljen. Amennyiben Dunnt újra elkezdi cenzúrázni a YouTube, akkor már 90 napos eltiltást kap, míg a harmadik figyelmeztetéskor végérvényes eltiltást és a csatornája bezárását.

Node Investor tweetje szintén hasonló értesítést tartalmaz. A YouTube a szabályozatlan termék értékesítése miatt távolította el a tartalmait.

A legcélszerűbb megoldás az lenne, ha a kriptovaluta vállalkozások, YouTuberek és influenszerek kollektívan elkezdenének cenzúra-rezisztens, decentralizált alkalmazásokra vándorolni. Ugyan ezzel feláldoznák a mainstream tömegek nyújtotta kitettséget, a relatíve biztos bevételi forrásokat, de legalább biztonságban tudnának fejleszteni, építkezni. A big tech cégek immanens kinyírását (vagy legalább megnyirbálását) pedig elegendő lenne a személyes adatok védelem miatt amúgy is hadilábon álló kormányokra bízni.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.