Újra kettészakadhat a Bitcoin Cash

Újabb törésvonal jelent meg a Bitcoin Cash (BCH) közösségben, aminek következménye egy a 2018-as hash-háborúhoz hasonló szétválás és hard fork lehet.

“A BCH régóta szenved az ABC-től [ami voltaképp a vezető Bitcoin Cash hálózat és közösség] és változtatni kell.” Ezt Haipo Yang, a ViaBTC bányászpool és a CoinEx BCH tőzsde alapítója nyilatkozta.

A BCH támogató üzletember a kínai mikroblogon, a Weibo-n kérdezte a követőit, hogy mit gondolnak egy újabb BCH hard forkról. Mellette a WeChaten létrehozott egy közösségi csoportot is Bitcoin Cat néven.

Yang ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy nem akar egy újabb erőforrás-zabáló háborúba keveredni, ahogy az 2018-ban egyszer a BCH közösség már megtapasztalhatta, hanem helyette csak forkolna egy új coinra leválva a BCH blokkláncáról azért, hogy szabad teret adhasson a saját, pénzről alkotott elképzeléseinek.

“Egy új BCH fork nem csak egy marketingfogás lenne, mert pillanatnyilag még kiforratlan ötlet. Többen is üdvözölték az ötletet és csatlakozási szándékukat jelentették be. Ha visszatekintünk, a BCH 3 évvel ezelőtt a Bitcoin blokkláncáról forkolt. Tulajdonképpen a BCH sietség közepette született, és később számos ellentétet és kérdést eredményezett a közösségben, mint például, végtelen legyen-e a blokkméret, mekkora legyen a blokkidő, lehessen-e rajta okosszerződéseket futtatni és így tovább, a kérdésekre máig nincsenek kielégítő válaszok.

Egy jó irányítási mechanizmus hiányában a BCH káosszal és ellentétekkel kell szembenézzen, és egy újabb közösség szétválás küszöbén áll. A közösség sokat panaszkodik a fejlesztőkre, akiket nehéz felváltani és változtatni. Számos nézetem és ötletem van a BCH jövőbeni fejlődését illetően, de nem volt túl nagy befolyásom az előző BCH forkra. De most egy új forkot szeretnék.” nyilatkozta Yang egy kérdezz-felelek során.

Pozitív a visszhangja a fork kezdeményezésnek Kínában

Yang bejelentésére különösen Kínában reagáltak pozitívan: a helyi bányászok, traderek és fejlesztők sorra csatlakoztak a ‘Bitcoin Cat’ WeChat csoporthoz, a csoport létszáma már elérte a maximális 500 főt.

A zászlóbontás és konfliktus keresés helyett az öröm és kíváncsiság az uralkodó reakció a csoportban a forkot illetően:

“Nem lenne névrablás + ismétlés védelem = egy fork jó szándékkal, egy cukor coin,” mondta Jiang Zhuoer, a BTC.Top bányászpool alapítója és fanatikus BCH-hívő.

Több BCH-hívő is a csoportban ugyanakkor megjegyezte, hogy bár nem akarnak egy újabb szakadást, de szeretnének megszabadulni Amaury Séchettől, aki a Bitcoin ABC vezető fejlesztője.

Mit okozhat egy újabb Bitcoin Cash fork?

A Bitcoin Cash közösség meglehetősen fragmentált. Ez különösen a fejlesztők között érhető tetten, akik eddig nem tudtak megegyezni több lényeges technikai kérdésben sem. Az egyik ilyen a hálózat nehézségmódosítási algoritmusa (DAA), ami a fejlesztők között egy lényeges töréspont.

A nehézségmódosítási algoritmus (DAA) az, ami szabályos időközönként frissíti a bányászati nehézséget. A Bitcoin (BTC) esetében a nehézség 2016 blokkonként (kb. kéthetente) frissül. A Bitcoin Cash esetében a normál DAA mellett egy vészhelyzeti nehézségmódosítási algoritmus (EDA) is fut, aminek hatására a frissítés 144 blokkonként következik be (naponta).

A DAA miatt több fejlesztő is kikelt magából, mert szerintük a bányászok a hashráta BCH-hálózatról való fel- és lekapcsolásával manipulálni tudják a nehézséget és ez inkonzisztens blokkbányászati időt eredményez ezzel is csökkentve a bányászok hatékonyságát és blokkjutalmát.

Egy fejlesztőcsoport ezért javasolta a DAA elhagyását, amivel kisimíthatóak lennének az ingadozások. Megint mások az ASERT új novemberben aktiválódó nehézség módosítási algoritmussal való optimalizálást javasolták.

A probléma lényegében egy emberre levezethető, Amaury Séchet BTC ABC fejlesztőre, aki ellenzi a módosításokat és helyette kijött a sajátjával a Grasberg DAA-val. A Grasberg újdonsága az lenne, hogy lassulna a blokkbányászati idő mintegy 12.5%-kal, ez pedig mintegy 11.11%-kal kevesebb blokkjutalmat jelentene a következő 6 és fél évben a bányászoknak.

Abban a fejlesztők egyetértenek, hogy ha lehet, kerülnék a forkot, bár erre kevés az esély eddig; a BCHABC (a vezető BCH fejlesztőgárda) és a BCHN (az új, részben a BCHABC-ből kivált) fejlesztői az augusztus 3-kai meetupjukon nem tudtak megegyezni.

Közben a Bitcoin Cat hard fork ötletgazdája, Yang már kijött az új fork menetrendjével is, amit november 15-ére időzítene.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük